De laatste weken zie ik veel berichten op social media over ouders die zich zorgen maken dat hun kind tijdens de zomervakantie onvoldoende gaat lezen. Vooral bij eerste lezers waar het minder vlot lukt, dreigt de motivatie te verdwijnen en dat moeten we absoluut vermijden. Hieronder verzamel ik tips uit mijn eigen ervaring als mama, mijn opleiding tot Leescoach, een sessie rond Lezergame en een online sessie die ik recent volgde van leesadvies.nl.
Je kan ook nog mijn eerdere blogs rond dyslexie of rond leesplezier opnieuw opzoeken voor meer algemene tips.
Weten waar het probleem zit
Leest je kind minder vlot, bijvoorbeeld op AVI-niveau start aan het einde van het eerste leerjaar, dan is het best om een scan te laten doen door de zorgcoördinator op school of de logopedist. Op die manier weet je waar het 'stropt' en kan er zo terug opgebouwd worden. Ligt het aan het auditieve: kan je kind mondeling van letters een woord maken? Ligt het niet aan aparte letters, maar wordt het lastiger bij het woordjes lezen, dus het "woordbeeld" herkennen? En vanaf welke moeilijkheidsgraad gaat het niet meer?
Is het enkel het tempo, dan kan zich dat nog wel herstellen na verloop van tijd en veel oefenen, deze ervaring heb ik toch met mijn oudste dochter gehad.
Hoe hou je vakantielezen fijn?
Twee maanden niet lezen is geen goed idee. Je moet anderzijds wel opletten om niet teveel druk te leggen. Je kan ook gewoon tussendoor en op een speelse manier oefenen.
Is het leesniveau laag, dan moet je niet teveel forceren maar teruggrijpen naar letters, eenvoudige woorden, ...
Speel een spel in de auto of terwijl je ergens wacht: ik zie, ik zie een B-OO-M. Je kind moet dan het volledige woord zeggen dat jij zelf net hebt gevormd met aparte letters.
Maak een spel van "Zoek de letter" op kleine kaartjes. Alle letters moeten voorgelezen worden maar bij 1 letter die vooraf werd afgesproken, moet er op de stapel 'geklopt' worden. De hele stapel letters is dan voor je kind. Dit kan je ook met woorden doen.
Laat je kind in een leesboek of krantenartikel dat hij of zij leuk vindt, letters zoeken. Je kan hem of haar ook ondersteunen door te zeggen: v zoals vogel, s zoals slang, ... Dan komt het beeld en het woord ook overeen, dat helpt om te onthouden. Er bestaan ook "lettersteunen" van Abimo/Lezergame.
Lees een stukje voor terwijl je kind mee volgt en zeg vooraf dat je een fout gaat lezen. Je zoon of dochter moet dan zeggen wat er fout was. Het moet wel een duidelijke fout zijn bv. stoel in plaats van tafel. Geef het spel meteen een grappige naam zoals de Woorddetective, Letterspeurder of Inspector Letter.
Invullezen: laat een woord weg in de zin en dat woord moet jouw kind dan lezen.
Dobbelsteenlezen: je gooit met een dobbelsteen en leest blij, triest, … of ieder om beurt, samen, … afhankelijk van hoeveel ogen je gooit. Hier staan voorbeelden van op mijn pinterest pagina. https://www.pinterest.co.uk/masterletterfretterÂ
Extra (betalende) manieren om te oefenen
Er bestaat een kwartet van De Gorgels of maan roos vis. Je moet dan woorden in een thema verzamelen.
Als je kind meer van digitale communicatie houdt: Yoleo, de app 'Pelle flitst' of digitale prentenboeken via gratiskinderboek.nl of leesmevoor.nl zijn interessante opties.Â
Tips van Heutink: https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/oefenen-met-lezen-hoe-houd-je-het-leuk/news/104/
Comments