In mijn blog "Help, mijn kind leest niet graag" geef ik tips over hoe het leesplezier te bevorderen bij je zoon of dochter. Terecht kwamen er opmerkingen rond dyslexie en hoe daarmee om te gaan. Onze dochter las vroeger gewoon trager en vond het niet plezierig, maar heeft geen echte leesstoornis. Dus ik ontbrak wat kennis en inzicht. Met dank aan een mama met ervaring, Linda, heb ik een lijst samengesteld die een goede hulp kan zijn in die situatie. Veel succes met het uitproberen, want dat blijft het toch, met of zonder dyslexie.
Niet enkel kilometers lezen
Let op het lettertype dat voldoende groot moet zijn. Tip van mezelf: bepaalde lettertypes lezen ook makkelijker: https://www.dyslexiefont.com/nl/lettertype/
Kijk naar de structuur. Zorg dat er geen prenten door de tekst heen lopen.
Korte zinnen zorgen voor meer vertrouwen.
Laat ze hun vinger onder de tekst houden. Tip van mezelf: er bestaat een leeslineaal waar je tussen 2 gekleurde vlakken de zin leest. Onze dochter gebruikte dat ook graag, wij kochten een setje bij Leestotaal.
Hoe maak je lezen fijn?
Zingend lezen.
Om beurt lezen zodat het niet teveel wordt: jij een stukje, ik een stuk. Tip van mezelf: er bestaan Samenleesboeken, maar dit is meestal voor beginnende lezers van het eerste of tweede leerjaar. Hier staan stukken tekst vet en niet-vet. Je kan dit in principe met elke andere tekst doen.
Speciale stripboeken waarin heel weinig woorden staan.
Luisterboeken met CD en boek. Laat het kind rustig een paar hoofdstukken luisteren en dan bv een klein stukje zelf lezen. Het gaat om het plezier wat je van boeken kunt hebben. Tip van mezelf: luisterboeken van het Geluidshuis zijn vaak ook grappig en met prachtige muziek, een totaalbeleving.
Dezelfde tekst elke dag opnieuw lezen. Dan leer je de woorden sneller herkennen.
Bij lagereschoolkinderen de schoolboeken mee naar huis vragen om de tekst voor te bereiden. Zo wordt het iets makkelijker om mee te kunnen lezen en wordt de leerstof beter opgenomen.
Speciale dyslexiebril met blauwe glazen wil soms ook helpen. De letters gaan dan minder dansen.
Zelfvertrouwen geven! Erop wijzen dat heel veel wereldberoemde, intelligente mensen ook dyslexie hadden/hebben. Einstein, Churchill, Alfred Hitchcock, Jan de Bouvrie. Het is dus mogelijk om alles te worden wat je wil!
Extra tips of pagina's om te volgen:
Makkelijk lezen plein, Wablief-krant of Daisy-boeken uit de bib
Juf Shelby: 10 tips om kinderen met leesproblemen of dyslexie te motiveren
9e kunst: hoe kinderen met dyslexie baat hebben bij strips
Lettertypes (om vrij te gebruiken): https://www.websiteplanet.com/nl/blog/beste-gratis-nederlandse-lettertypen-voor-designers-vrij-commercieel-gebruik-in/
Comments