top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter vraagt: interview met de oprichter van De Boekenjagers Veerle Nijs


Biografie

Naam: Veerle Nijs

Leeftijd: 42 jaar

Nationaliteit: Belg, woont in Lokeren

Job: huisvrouw


Aantal leden van De Boekenjagers: meer dan 59.000, de bedoeling is dat je boeken dropt of op boeken jaagt. Je kan dit actief doen (in je eigen regio), maar soms kom je ook puur toevallig een boek tegen. Het initiatief is ondertussen zelfs een vraag in Trivial Pursuit!


Hoe is het allemaal begonnen?

Ik las in de krant over een gelijkaardig concept in Wallonië en ik vond dat we dit in Vlaanderen ook moesten introduceren. De Boekenjagers bestaan enkel in Vlaanderen, maar het is uiteraard toegestaan om ergens anders te droppen. Soms zien we drops op vakantie bijvoorbeeld in Spanje of Duitsland op onze Facebook-pagina verschijnen. Heel leuk hoe het uitbreidt! Ik doe het beheer van de pagina samen met Christel, Ingeborg en Lucrèce.


Wat is je droom voor De Boekenjagers?

Ik hoop dat we nog lang blijven bestaan en veel mensen blij kunnen maken! Dat we door onze groep meer mensen en zeker kinderen kunnen stimuleren om te lezen.


We doen soms acties zoals het droppen van Kinderboeken op 1 bepaalde zondag in het jaar, een samenwerking met de Luisterpuntbibliotheek, ... Soms komt dit voort uit suggesties van leden, maar we worden ook steeds meer benaderd door uitgeverijen, universiteiten, bibliotheken, ... om samen te werken. Dat doet deugd hoe we meer draagvlak krijgen.


Letterfretter dropte al verschillende boeken in het Mechelse en ontdekte per toeval een boek in Sint-Niklaas.


Een paar snelle vragen aan Veerle


1. Lees je veel?

Ongeveer 2 boeken per week.


2. Welke genres lees je het liefste?

Vooral romans, met een link naar geschiedenis en zeker naar WOII en het Midden-Oosten. Ik lees ook thrillers (geen detectiveverhalen).


3. Wat vind je leuk aan lezen?

Het neemt je mee naar tijden en plaatsen waar je anders nooit zou komen of kan komen. Het geeft je ook inzichten in andere mensen, verruimt je geest en zorgt voor empathie.


4. Wat is een absoluut topboek of een topauteur voor jou?

Oei, dat is een moeilijke vraag! "Vanuit hier zie je alles" vond ik een topboek. Maar ook "Haar naam was Sarah", "We moeten het even over Kevin hebben", "De nachtegaal", "De buitenkant van meneer Jules", "De ontdekking van de hemel", ... zijn geweldig. Verder alles van Hosseini, Ish, Backman, ...

Qua thrillers vind ik Harper en Robotham toppers. De meest recente tip die voor altijd een plaatsje in mijn hart zal hebben:"De jongen, de mol, de vos en het paard".Dank je wel Veerle en veel succes met De Boekenjagers!


Link naar de Facebook-pagina: https://www.facebook.com/groups/boekenjagers/


427 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page