top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter vraagt: interview met auteur Stephan van Erp


Biografie

Naam: Stephan van Erp


Leeftijd: 51 jaar


Nationaliteit: Nederlander - woont in Asten


Job: schrijver en manager Woningcorporatie


Andere hobby's: voetbal


Boeken:

Retour Baxley (2016)

De Belofte (2017)
Hoe is het allemaal begonnen? Stephan van Erp ging in 2014 op vakantie naar Normandië. Op Omaha Beach werd hij gegrepen door een naam van een Amerikaanse soldaat op een pilaar. Deze soldaat (Edgar L. Clark) bleef in zijn hoofd zitten. Dat ging uiteindelijk zover dat Stephan de familie van de soldaat bezocht in diens geboortedorp in Georgia. Op de terugweg kwam Stephan tot de conclusie dat hij nog niets wijzer was geworden. Hij besloot om wat zaken op papier te zetten en voordat 'ie het echt goed in de gaten had, was hij zijn eerste roman aan het schrijven: Retour Baxley. Dat heeft het schrijverschap in hem losgemaakt.


Letterfretter las al "De Belofte" voor het Selfpub Café en gaf dit een 3/5. Lees meer in de Facebook-post: https://www.facebook.com/letterfretter/posts/1013031342213963


5 vragen aan de auteur


1. Wat vind je het leukste aan schrijven?

Ik geniet als het me lukt om echt goed in de huid van mijn personages te kruipen, als het verhaal een goede opbouw kent, lagen kan inbouwen zodat de lezer echt meegenomen wordt.


2. Waar haal je je inspiratie voor het verhaal en de personages?

Uit bestaande waargebeurde verhalen en gebeurtenissen. Ik probeer mensen weer tot leven te wekken in een fictief verhaal. Ik hussel fictie en non-fictie dus door elkaar. Voor mijn romans verricht ik veel onderzoek. Zo heb ik voor De Belofte een studente en een oud-rechercheur geinterviewd. Voor mijn eerste roman Retour Baxley ben ik dus zelfs naar Baxley in Georgia (US) gevlogen.


3. Evolueer je nog en hoe merk je dat?

Jazeker! Na mijn eerste roman Retour Baxley ben ik naar de Schrijversvakschool gegaan om een betere schrijver te worden. Ik ben zeer leergierig en wil dat mijn nieuwste boek mijn beste wordt. Feedback van lezers waardeer ik enorm en ik kijk naar hoe boeken zijn opgebouwd van schrijvers die ik zelf goed vind. Als ik een manuscript gereed heb, laat ik altijd een clubje mensen het verhaal lezen en verwerk ik hun feedback. Ook laat ik een professioneel redigeerder naar het manuscript kijken.


4. Wat schrijf je het liefste en wat zou je nooit (kunnen) schrijven?

Ik schrijf het liefste romans en werk ondertussen ook aan een persoonlijk boek over hoe het is om Feyenoord-supporter te zijn. Wat ik nooit zal schrijven is Science Fiction en Fantasyverhalen, omdat ik die zelf ook minder graag lees.


5. Lees je zelf nog veel?

Ik denk dat ik zo’n 15 boeken per jaar lees, dus dat valt wel mee. Op dit moment schrijf ik een tot twee dagen per week aan mijn nieuwe roman, werk 32 uur per week als manager en heb een aantal maatschappelijke activiteiten dus zelf meer lezen schiet er een beetje bij in. Ik ben wel een grote fan van A. F. Th. van der Heijden, Jaap Robben en Anne-Gine Goemans.


Dank je wel Stephan, en veel succes met boek 3!


Meer weten over zijn zoektocht naar de soldaat uit Baxley kan via deze documentaire:


Meer weten over Stephan? www.stephanvanerp.eu

145 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page