top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter vraagt: interview met auteur Saskia Oudshoorn


Biografie

Naam: Saskia M.N. Oudshoorn

Leeftijd: 51 jaar

Nationaliteit: Nederlandse - woont in Krimpen aan den Ijssel

Job: inkoper oliën en vetten (Unilever), fractievoorzitter lokale politieke partij

Andere hobby's naast schrijven: zingen, watersport, skiën


Boeken:

Buiten Spel/Zie jij mij?

Op eenzame hoogte


Hoe is het allemaal begonnen? Saskia deed ooit mee met een "Maeve Binchy"-schrijfwedstrijd bij weekblad Margriet. Daar won ze de tweede prijs. Door werk en gezin was schrijven lang niet een van haar prioriteiten, tot ze een heel slecht boek las van een nochtans bekende schrijfster. Saskia dacht, "dat moet ik beter kunnen". Het verlangen om een zelf een boek te schrijven werd steeds groter, "Buiten spel" kwam uit. Dit verhaal werd later herschreven en opnieuw uitgebracht als "Zie jij mij?".


Prijsbeest: "Buiten spel" werd genomineerd bij "Boekgoud". Bij Crime Company Contest werd ze finalist met "Zie jij mij?". "Op eenzame hoogte" is bij Vrouwenthrillers.nl Vrouwenthriller van het jaar 2017 geworden.


Letterfretter las al "Zie jij mij?" en die kreeg een dikke 3,5/5. Niet slecht voor een debuut. Voor wie de recensie wil lezen, dit is de link. Geen spoilers, ik beloof het :)


5 vragen aan de auteur


1. Wat vind je het leukste aan schrijven?

Eerst en vooral is schrijven een soort meditatie voor mij: je sluit je helemaal af van allerlei prikkels en afleidingen. Daarnaast is het ook ontzettend leuk om de volledige controle over de personages te hebben, iets wat in het normale leven onmogelijk is. Het verzinnen van een verhaal met interessante karakters en een goed plot, is een uitdaging waar ik van hou.


2. Waar haal je je inspiratie voor het verhaal en de personages?

Het begint met een klein dingetje: een verhaal, een persoon, een boek dat je leest of een nieuwsbericht. Mijn fantasie gaat dan aan het werk om er een compleet verhaal omheen te verzinnen. Ik ben geïnteresseerd in de psyche van de mens en wat de mensen drijft. Ik praat met mensen, probeer zoveel mogelijk over het onderwerp uit te zoeken. En ja, soms bezitten de personage in mijn boeken karaktertrekken van mensen in mijn omgeving.


3. Evolueer je nog en hoe merk je dat?

Ik merk zeker dat ik me ontwikkel. Na mijn eerste boek mocht ik schrijfcaching volgen bij de bekende Nederlandse schrijfster Simone van der Vlugt. Zij gaf me inzicht in technische aspecten. Ik heb ook boeken gelezen over schrijven en ben geabonneerd op een vaktijdschrift. Na mijn finaleplaats bij Crime Company mocht ik een thrillerworkshop volgen bij Marelle Boersma. De kunst is om daarna alles toe te passen wat je hebt geleerd. Bij het teruglezen van mijn eerste boek, zie ik bepaalde zaken die ik nu veel beter doe.


4. Hoe zorg je dat je blijft bijleren?

Binnenkort ga ik op basis van mijn derde boek met een ervaren redactrice aan de slag. Dan gaan we echt de diepte in. Het zal af en toe best lastig worden, maar ik kijk er erg naar uit. Ook de feedback die ik krijg via recensies en proeflezers, waardeer ik en neem ik mee.


5. Lees je zelf nog veel? En heb je favoriete schrijvers of genres?

Jammer genoeg zijn er maar 24u in een dag. Meestal tijdens de vakanties lees ik graag en veel om te ontspannen en bij te leren. Mijn favorieten zijn Karin Slaughter en Harlan Coben. No-nonses schrijvers met een snelle, directe stijl. Daar voel ik me door aangesproken. Ik was zo betrokken bij de hoofdpersonen van de boeken van Karin Slaughter dat ik verdrietig was wanneer ze er eentje heel dramatisch liet sterven. Dan doe je het als schrijver goed!

Dat doet me denken aan het boek van Stephen King: "Misery". Dat vind ik ook een briljant schrijver. Tussendoor lees ik ook andere boeken, non-fictie en romans. En vaak meerdere tegelijk. Het ligt een beetje aan mijn stemming wat ik op dat moment lees.


Dank je wel Saskia, en veel succes met boek 3! [hoofdpersonage heet ook Annemieke, net als Master Letterfretter]


Meer weten over Saskia? http://www.saskiaoudshoorn.com

56 views

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page