top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter vraagt: interview met auteur Petra Spark

Updated: Apr 9, 2019


Biografie

Naam: Petra Spark (Kerckhoven)

Leeftijd: 42 jaar

Nationaliteit: Belgische

Job: Deeltijds assistente biotech bedrijf

Andere hobby's: lezen, tekenen, kledij maken, taarten bakken. Elk jaar is er ook een goed voornemen: dit jaar is dat vrijwilligerswerk in de dierenopvang.


Hoe is het allemaal begonnen? Ik schreef altijd al graag. In de lagere school waren dat de klassieke opstellen en ik deed dat duidelijk veel liever dan mijn klasgenootjes. Ooit won ik zelfs voor mijn opstel de tweede prijs van het Davidsfonds. Ook in het secundair waren essays mijn favoriete vak en ik deed dat ook wel goed. Ik koesterde op dat moment journalistieke ambities tot ik mij begon af te vragen of een journalist alleen branden moest verslaan en hoe ik ging omgaan met zo'n "onzeker" bestaan. Uiteindelijk koos ik dan voor een algemenere studie, namelijk Communicatiewetenschappen. Mijn eerste job was in de reclamewereld en dat viel helemaal niet mee. Ik stapte al snel uit de branche en zette mijn carrière verder in meer administratieve jobs. Hoe begon ik dan in 2016 aan mijn eerste boek? Mijn eerste zin stond op papier als reactie op een echtelijke discussie. Mijn man was het feestelijk dessert vergeten dat ik had gemaakt om bij onze vrienden op te eten. Ofwel zou ik blijven roepen naar hem ofwel gebruikte ik mijn energie als om een boek te schrijven. En het schrijven van die eerste zin (nota bene op een verdwaalde blocnote in de auto) beviel me zo dat mijn nieuwjaarsintentie voor dat jaar meteen duidelijk werd: ik zou een boek gaan schrijven.


Wat komt er nog aan?

Op 20 april komt "Eén kans op zes" eraan. Dit is een thriller rond een kind dat verdwijnt op een boot op zee in het Franse Hyères. Er zijn 3 personages: de moeder, de bad guy en de journaliste van een roddelkrant. Het wordt uitgegeven door Kramat, een kleine maar actieve uitgeverij. De cover werd ontworpen door Maryna van MaryDes Designs, een ontwerpster die in het buitenland al veel prijzen heeft gewonnen.


Letterfretter las al "Artikel 13" en gaf het 3*. Vlot geschreven, wel enkele ongeloofwaardige (futuristische) aspecten.


5 vragen aan de auteur


1. Wat vind je leuk aan schrijven?

Door te schrijven kom ik in een andere wereld terecht. Dat klinkt misschien gek, maar het is een soort van "transcendentie". Ik ben nogal perfectionistisch ingesteld en dat is het enige moment dat het niet meer maalt in mijn hoofd. Ik probeer mijn geest op dat moment op een positieve manier in te zetten. Als het dan goed gaat met het schrijven, dan geeft dat mij een extra groot geluksgevoel.


2. Lees je zelf veel?

Ik lees elke dag 1 of 2 uur en soms zelfs meer. In de bib ga ik altijd meerdere boeken tegelijk uitzoeken: iets ontspannend en iets wat prijzen gewonnen heeft. Die ontspannende boeken zijn vaak Stephen King, ik heb het volledig rek al uitgelezen... Die zwaardere boeken wil ik ook gelezen hebben zodat ik weet waarom iedereen die zo goed vond.


3. Hoe leer je bij? En merk je evolutie?

Ik leer door veel te lezen, dan zie je trends en evoluties. En dan bedenk ik hoe ik zelf met een bepaald thema zou omgaan. In het begin las ik ook wel eens een hulpboek zoals "schrijven voor dummies" :). Een schrijfcursus heb ik nog niet gevolgd.

Ik merk wel dat ik in mijn tweede boek meer to the point ben. Alles wat er gebeurt of gezegd wordt, draagt bij tot het verhaal. Dialogen, achtergrond, ... al die zaken bevatten verklaringen waarom iemand iets doet of verklaringen van karaktertrekken. Het is ook veel cleaner, minder balast en met kortere zinnen. Dat laatste was een advies van de uitgeverij.


4. Hoe ga je om met kritiek?

Bij mijn eerste boek "Artikel 13" was dat wel moeilijk, maar toch probeer ik het advies van de proeflezers te volgen. Als één lezer iets opmerkt, dan ga ik ervan uit dat er ook andere mensen diezelfde mening hebben. Het uiteindelijke doel is om het boek te verbeteren...


5. Waar haal je je inspiratie?

Artikel 13 is gebaseerd op een herinnering als 7-jarig meisje. Ik ging met mijn vader naar zijn stamcafé, een nogal rokerige en donkere omgeving. Hij stelde mij voor aan zijn kennissen en ik vond dat een hele eer. Ik begon na te denken hoe ik mijn eigen kinderen dezelfde sfeer kon doorgeven in een maatschappij die ondertussen toch heel anders is. Waar minder mag gedronken worden en meer om de gezondheid wordt gegeven dan vroeger. Ik kwam al snel op een soort van geheime club waar je wel de mogelijkheid zou hebben om de banden aan te halen met je nageslacht.

Eén kans op zes is gebaseerd op een artikel dat ik las waarbij een koppel met twee kinderen met een plezierboot onderweg zijn wanneer plots hun kind verdwijnt. Ik vroeg mij af: hoe overleef je dat als ouders? Wat zou er gebeuren als je veel later een brief krijgt van iemand die hier meer van lijkt te weten? In tegenstelling tot "Artikel 13" speelt het verhaal zich af in het nu. Ik heb ook erg gelet op de logica van het timeframe en ik ken de omgeving daar goed dus het zou allemaal moeten kloppen :).


Dank je wel Petra en veel succes met je boek Eén kans op zes!


"Eén kans op zes" is hier verkrijgbaar:

Meer weten over Petra Spark? https://petrasparkblog.wordpress.com

94 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page