top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter vraagt: interview met auteur Judith Visser


Biografie

Naam: Judith Visser


Leeftijd: 41 jaar


Nationaliteit: Nederlandse (woont in Rockanje: ja het bestaat echt!)


Job: auteur, literair vertaler


Andere hobby's: lange wandelingen met mijn 3 honden, fotografie, lezenHoe is het allemaal begonnen?

Ik schrijf al sinds mijn 3de, en heb altijd veel gelezen. Ik denk dat ik daar meer aan heb gehad dan aan een daadwerkelijke schrijfopleiding. Ik heb in mijn jaren als twintiger een tijd als receptioniste gewerkt en daar achter de receptie het manuscript voor mijn eerste boek geschreven.


Wat komt er nog aan?

Ik werk op dit moment aan een vervolg op Zondagskind, genaamd Zondagsleven. Over de volwassen jaren van Jasmijn. Hoe is het voor iemand met autisme om zich te redden in bijvoorbeeld een kantoorbaan, en relaties, en dat soort dingen. 


Letterfretter las al "Zondagskind" met een 4,5/5 score. Ik vond het echt geweldig en ben heel blij dat er een "vervolg" komt! Zal snel op mijn leeslijst staan :)


5 vragen aan de auteur


1. Is het toeval dat het hoofdpersonage uit Zondagskind jouw initialen heeft?

Die Jasmijn Vink (JV) is geen toeval. Het is grotendeels mijn verhaal, dus ik heb daar bewust voor gekozen.


2. Hoeveel is er echt gebeurd in Zondagskind en wat is verzonnen?

Het is het verhaal van hoe ik ben opgegroeid, maar dan bewerkt tot een roman. Om het leesbaar te maken, is er veel weggelaten en zijn personages samengevoegd en dergelijke omdat het anders te veel en te rommelig werd. Maar ik wilde dus echt boswachter of hondentrainer worden. Dat waren beroepen waar ik mezelf in zag. Ook de proloog van het boek is op waarheid gebaseerd. Het is dus nooit gelukt om mijn rijbewijs te halen...


3. Zondagskind is niet jouw eerste boek, had je tijd nodig om zoiets persoonlijks te schrijven?

Ik heb mijn diagnose pas 4 jaar geleden gekregen, en ik heb 3 jaar over het schrijven gedaan. Dus ik had dit boek letterlijk niet eerder kunnen schrijven, niet met de kennis die ik nu heb.


4. Was er geen enkele leerkracht waarbij een belletje ging rinkelen?

In de lagere school wel. Zoals ook in het boek staat beschreven, zijn er verschillende juffen geweest die het probleem hebben aangekaart en die zelfs hier bij mij thuis kwamen. Op de middelbare school is er nooit wat van gezegd. Ik werd daar volledig met rust gelaten.


5. Zie je jezelf ondertussen als een zondagskind, gefocust op wat bij jou past?

Ik heb altijd het gevoel gehad dat dat het punt is van het leven: om het zo in te richten dat het JOU gelukkig maakt en dat je doet wat bij JOU past. Als je altijd maar doet wat er van je verwacht wordt of met de massa meeloopt, dan leef je niet echt. Ik voel mij absoluut een zondagskind. Ook ik heb natuurlijk zeer verdrietige dingen meegemaakt: mijn moeder is bijvoorbeeld veel te jong overleden, en ook haar ziekteproces heeft er bij mij hard ingehakt. Maar ik richt mij op de mooie dingen en daar geniet ik intens van. Ik doel daarmee onder andere op het feit dat ik tegenwoordig in Rockanje woon (het is hier echt heel mooi) en drie geweldige honden heb. En ook een hele fijne man. 


Extra: Judith leest zelf ook heel graag dus als je tips nodig hebt, kijk dan even op www.judithvisser.nl/leestips


Dank je wel Judith en veel succes met de volgende boeken!


Meer weten over Judith Visser? http://judithvisser.nl

585 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page