top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter vraagt: interview met auteur Diane Broeckhoven

Updated: Jan 3, 2019


Biografie

Naam: Diane Broeckhoven


Leeftijd: 72 jaar


Nationaliteit: Belgische - woont in Antwerpen na 30 jaar Nederland (1970-2000)


Job: schrijfster en journaliste


Andere hobby's: kokenHoe is het allemaal begonnen? Diane schreef als kind al gedichten, verhaaltjes, ... Haar eerste echte kinderboek kwam uit in 1981.


Letterfretter las al "De buitenkant van meneer Jules", "De poppendokter" en recent ook "Wat voorafging" (biografie). Ik ben grote fan!


5 vragen aan de auteur


1. Wat vind je het leukste aan schrijven?

Schrijven is mijn tweede adem, mijn manier om me uit te drukken. Ik doe het elke dag en heb al bijna 40 boeken gepubliceerd. Dit jaar was de eerste keer dat ik geen boek heb uitgebracht. Maar in 2019 komt er wel eentje uit, ik heb er net de laatste hand aan gelegd. Dit nieuwe boek 'Kroniek van een overzichtelijk jaar' zal tegen de zomer verschijnen. Het is dus een soort dagboek van een jaar uit mijn leven, je zou het een voorloper van een biografie kunnen noemen.


2. Waar haal je je inspiratie voor het verhaal en de personages?

De inspiratie is altijd dichtbij. Ik zoek ze niet, ze vindt mij omdat ik er voor open sta. Ik heb als journaliste honderden mensen geïnterviewd over hun leven, hun verhalen, de manier waarop ze in het leven stonden. Uit die hoek komt veel inspiratie. Daarbij heb ik een grote verbeeldingskracht. In heel kleine dingen zie ik plots het 'verhaal' dat tot een roman zou kunnen leiden.


3. Evolueer je nog en hoe merk je dat?

Ik leer iedere dag nog bij, in mijn werk en in mijn leven. Dat is een manier om jong te blijven met een 'open mind'. Als je niets meer bijleert of wil bijleren, verstar je.

Ik evolueer nog steeds in mijn schrijven: hoe ouder ik word, hoe minder woorden ik gebruik om veel te zeggen. Je kunt soms veel meer zeggen door het te suggereer dan door het neer te schrijven.


4. Hoe ga je om met kritiek

Een goede, mooie kritiek vind ik altijd waar en helemaal terecht. Een slechte of vervelende schrijf ik toe aan een slechte bui of onkunde van de recensent :). Met andere woorden: het is natuurlijk altijd fijn om positieve kritieken te krijgen, maar als je een boek publiceert moet je ook slechte kritiek kunnen verdragen, al moet je daarbij dan wel eens slikken!


5. Lees je zelf nog veel?

Of ik nog veel lees? Dat woordje 'nog' intrigeert me. Het is niet omdat je schrijft dat niet je meer moet lezen. Integendeel. Ik lees heel veel en heel graag en overal. Ik ben helemaal bij met wat er verschijnt.


Dank je wel Diane en veel succes met het nieuwe boek!


Meer weten over Diane Broeckhoven? www.dianebroeckhoven.be

199 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page