top of page
  • gastauteur: Klara

Letterfretter vraagt: interview met auteur Danny De Vos


Deze blog werd geschreven door gastauteur Klara Vrolix.


Biografie

Naam: Danny De Vos

Leeftijd: 53 jaar

Nationaliteit: Belg

Job: auteur, geeft ook schrijfopleidingen


Awards: "Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde" werd genomineerd voor de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. "Toegang geweigerd" stond op de shortlist van jongejury.nl





Hoe is het allemaal begonnen?

Ik schreef al toen ik kind was, het is wat ik het beste kan en het liefste doe. Een leuke anekdote: ik moest in het 5de leerjaar een verslag maken over een voetbalwedstrijd. De meester kwam achteraf vragen welke krant we thuis hadden. Hij dacht dat ik het had overgeschreven, zo goed vond hij het! Vanaf dan wist ik dat ik het wel kon en probeerde ik allerlei dingen voor mezelf te schrijven. Het heeft wel lang geduurd voor ik besefte dat ik schrijver was of mocht zijn, voor ik het zelfvertrouwen had om een verhaal ook naar een uitgeverij te sturen. Uiteindelijk was het mijn vrouw die zei dat ik het moest proberen. Want niet proberen is erger dan mislukken. Dat is mijn boodschap aan de kinderen: als er iets is wat je echt goed kan, ga er dan voor, nu! Lukt het niet, dan is dat jammer maar dan heb je het wél geprobeerd.


5 snelle vragen aan de auteur


1. Je schrijft veel verschillende dingen, is dat bewust?

Chicklit, boeken over herkomst, prentenboeken en weetjesboeken: ik zeg gewoon op alles ja. Dan krijg je een heel verscheiden repertoire. Het is ook leuk om al die dingen uit te proberen. Zo blijft schrijven een grote speeltuin.


2. Lees je zelf graag?

Ik lees al heel mijn leven veel en graag. Dat beperkt zich niet tot gewone boeken, maar is alles door elkaar: van tijdschriften tot kranten, fictie en non-fictie, voor volwassenen en kinderen. Eén van mijn favoriete boeken is "Lampje". Het is eigenlijk een kinderboek, maar zoals alle goede boeken is dit voor alle leeftijden. Dat probeer ik ook te doen als auteur: een boek schrijven waar iedereen van kan genieten.


3. Wat is jouw ultieme droom als schrijver?

Ik heb er twee: een scenario voor een film of serie schrijven en een vertaling maken.


4. Welk boek hoort op ieders nachtkastje?

Ik kom altijd weer uit bij de grootheden van jeugdliteratuur: Annie M.G. Schmidt, Astrid Lindgren, Roald Dahl, Antione de Saint-Exépery.


5. Wat wil je nog kwijt?

Lees! Want wie goed kan lezen, staat veel sterker in het leven. Als je wil schrijven: doe het! Oefen op het helder formuleren van wat er in je hoofd zit. En leg een schrijfboekje op je nachtkastje. Ik doe dat ook. Als ik een goed idee heb, net voor ik in slaap val dan kan ik dat nog snel noteren en vergeet ik het niet!


Dank je wel Danny en veel succes met al je projecten!


166 views
Post: Blog2_Post
bottom of page