top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter ontdekt: Britta Teckentrup

Updated: Mar 25, 2019

Britta Teckentrup is een illustratrice, auteur en kunstenares. Ze komt oorspronkelijk uit Duitsland en verhuisde in 1988 naar Londen om "illustration and fine art" te studeren. Ze is de schrijfster en tekenares van bekende kinderboeken zoals "De herinneringenboom", "Onder dezelfde hemel", "Knorrige kat" en "Eentje is anders". Sinds 1993 heeft Britta meer dan 100 boeken geschreven en geïllustreerd, en werden deze vertaald in 25 talen. De verhalen van Britta hebben allemaal iets humoristisch en zijn vaak interactief. De tekeningen zijn wat stoerder dan het gemiddelde kinderboek, o.a. door de stempeltechniek die ze gebruikt. Dat maakt het fijn voor de voorlezer EN de luisteraar!

Hieronder een selectie van haar boeken die we gelezen hebben of willen lezen met de kinderen. Er zijn ook telboeken, bijvoorbeeld "Eentje is anders", "Een is maar alleen" of"Kijk! Twee zijn gelijk!". Deze bevielen onze dochter van 5 jaar minder en hebben we na het bekijken dus niet meegenomen uit de bib. Waren ze te gestileerd en te eenvoudig? Zou kunnen. In elk geval, boeken genoeg om een ander mooi lijstje te maken :)


Boeken

1. De stinkende beer (2018)

Verhaal: Stinkende beer wast zich nooit. De andere dieren in het bos rennen altijd heel hard weg. Hij vindt dit niet zo erg, maar zou soms wel graag een vriendje hebben. Plots leert hij een een andere beer leert kennen. Kan zij hem overhalen om in bad te gaan?


Pluspunt: Lengte van het verhaal (net genoeg voor het slapengaan), inhoud is niet flauw, grote tekeningen.

Leeftijd: vanaf 2 jaar. Wij hebben het gelezen met de dochter van 5 jaar.







2. De knorrige kat (2018)

Verhaal: Kat eet, slaapt en doet alles alleen. De andere katten denken dat hij knorrig is, maar hij kijkt alleen maar zo omdat hij eenzaam is. Daar komt verandering in...


Pluspunt: Lengte van het verhaal (net genoeg voor het slapengaan), inhoud is niet flauw, voldoende tekeningen om het verhaal duidelijk te maken.

Leeftijd: vanaf 2 jaar. Wij hebben het gelezen met de dochter van 5 jaar.








3. Sst! De tijger slaapt (2016)

Verhaal: Ssst! De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven één voor één met een ballon over de tijger heen.

Pluspunt: interactief (de lezer moet helpen), blinkend effect op de ballonnen, heel verrassend einde!

Leeftijd: vanaf 4 jaar. Gelezen met de twee dochters en die vonden het leuk.

Weetje: Bestaat ook in vertelplaten






4. En nu mijn bad uit (2015)

Verhaal: Ellie de olifant houdt van in bad gaan, maar ze is niet de enige! Als ze net lekker aan het spelen is, duiken er steeds meer dieren bij haar in bad: een krokodil, een flamingo, een muis en zelfs een tijger. Arme Ellie, nu heeft ze helemaal geen ruimte meer! Maar daar weet ze wel wat op. Die lange slurf heeft ze natuurlijk niet voor niks...


Pluspunt: interactief (de lezer moet helpen), blinkend effect op het water en de druppels.

Leeftijd: vanaf 4 jaar. Wij hebben gelezen met de dochter van 5 jaar en die vond het een toppertje!



5. Lente, zomer, herfst, winter (2015)

Verhaal: Een uil in een boom ziet hoe het bos om hem heen verandert: van winter naar lente, zomer en herfst, tot het weer winter wordt. Kijk door de gaatjes in de boom en zie wat de natuur allemaal doet in de vier jaargetijden met regen, zonneschijn, wind en sneeuw.


Pluspunt: kijkgaatjes voor de verschillende diertjes, kleurrijke illustraties, op rijm

Leeftijd: vanaf 3 jaar. Gelezen met de twee dochters, die vonden het heel mooi.








6. Snel naar huis, kleine muis (2013)

Verhaal: Het is nacht en pikdonker in het bos. Een muisje wil heel graag naar huis, maar kan de weg niet vinden. Telkens als er een paar ogen in het donker oplichten, denkt hij dat hij zijn huis gevonden heeft. Maar wat een schrik! Steeds weer is het een ander gevaarlijk nachtdier dat hem op wil eten. Ren, muisje, ren!


Pluspunt: raden (door middel van openingen voor de dierenogen)

Leeftijd: vanaf 3 jaar. Gelezen met de dochters van 5 en 9 jaar. De dieren zijn niet altijd zo evident om te herkennen, bv een marter. Maar bij de vos en zeker de vleermuizen werd er luid gegild!



7. De muis en de muur (2018)

Verhaal: Niemand kan Muis vertellen waarom er een hoge rode muur om de stad staat. Muis is nieuwsgierig en gelukkig wil Hemelsblauwe Vogel haar meenemen. Zo ontdekt Muis achter de muur een prachtige wereld. Dat moeten de andere dieren ook zien!


Pluspunt: ontdekken

Leeftijd: vanaf 4 jaar. Wij hebben het gelezen met onze dochters van 5 en 9 jaar. Het zijn heel mooie kleuren en er zit ook een diepe moraal in het verhaal...


8. Neon Leon (2018)

Verhaal: Wist je dat kameleons de kleur van hun omgeving kunnen aannemen? Leon is een kameleon. Maar Leon is neon-oranje... altijd. Arme Leon zoekt een plek waar hij zich thuis voelt. Zal hij die vinden?


Pluspunt: zoeken, tellen, aanmoedigen

Leeftijd: vanaf 4 jaar. Een paar keer gelezen met de dochter van 5 jaar. Die vond het heel leuk!

135 views

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page