In mijn zoektocht naar een favoriet Nederlandstalig auteur, zijn er een paar belletjes gaan rinkelen bij de naam "Esther Verhoef". Succesvol en uit Nederland. Gekend om haar psychologische thrillers, maar schreef ook al kortverhalen en een autobiografie. Twee van haar boeken werden verfilmd: Rendez-vous en De Kraamhulp. Haar boek "Nazomer", waar ik nu voor koos, werd onlangs genomineerd voor de NS Publieksprijs. De verwachtingen zijn hooggespannen...
Inhoud (op de backcover)
Twee werelden. Eén vrouw.
Modeontwerpster Vivian D staat op het hoogtepunt van haar carrière. Haar bedrijf floreert, ze wordt op handen gedragen. Vlak voordat ze op een groot evenement in Parijs de rode loper betreedt, krijgt ze echter schokkend nieuws. Het dwingt haar na te denken over haar turbulente levenspad en een ingrijpende gebeurtenis die ze al tientallen jaren verdringt...
In de haar kenmerkende meeslepende stijl beschrijft Esther Verhoef hoe de jonge Claudia opgroeit in een wereld die niet bij haar past en verandert in de succesvolle Vivian D. Welke offers heeft Claudia moeten brengen, en voor welke keuze staat Vivian nu?
Nazomer voert de lezer van een volksbuurt in de jaren zeventig en tachtig via een atelier aan het Amsterdamse IJ naar de wereld van high fashion in Parijs en New York.
Letterfretter recensie
Personages
Het hoofdpersonage is Claudia (ontwerpster Vivian D) als kind en als volwassene. De delen wisselen elkaar af en je merkt ook een duidelijk invloed van de ene levensfase op de andere. Haar beste vriend en compagnon Marnix, haar grootouders, ... allemaal zijn ze verweven met haar huidige persoonlijkheid.
Genre
Het boek is een roman en een soort coming-of-age. Esther Verhoef is vooral gekend om haar psychologische thrillers, maar dit was echt een mooi uitgewerkte roman. Het verhaal speelt zich af in de modewereld, een sector waar ik helemaal niets mee heb, maar dat stoort eigenlijk niet. Het gaat meer over hoe jezelf vinden, weten wat belangrijk is in het leven, ... En daar kan iedereen zich wel iets bij voorstellen, met of zonder mantelpakje van Chanel :)
Vlot geschreven?
Ik vond goed doordacht, subtiel en vlot geschreven. Het enige wat mij een beetje stoorde was dat de hoofdstukken soms extreem kort waren. Op sommige plaatsen maar 1,5 pagina of minder... Bij bepaalde gebeurtenissen in het verleden of in het heden is dat heel logisch, en zorgt het zelfs voor een verrassingseffect. Maar op andere plaatsen werkte het voor mij wel "vertragend": ik moest er telkens terug inkomen, even stilstaan bij het leeftijdsverschil tussen de flash back en flash forward.
Was ik helemaal mee?
Ik was helemaal mee, je snapt waarom Claudia bepaalde zware beslissingen heeft moeten nemen en waarom ze bijvoorbeeld twijfelt over de authenticiteit van haar modemerk na de vijandige overname. Hoe ze vertelt over haar verleden: over niet begrepen worden, nergens bij passen, als "anders" worden gezien door bijvoorbeeld als jong meisje een jasje van veren te maken voor haar opa, ... tot ze eindelijk haar roeping heeft gevonden en iedereen haar snapt. Je komt stukje bij beetje meer en meer te weten over Claudia. Ik vond dat ongelofelijk goed gedaan, herkenbaar, vol echte emotie zonder sentimenteel te worden.
Herlezen of aanbevelen?
Dikke aanbeveling!
Andere boeken van dezelfde auteur?
Gelukkig zijn er nog zoveel andere boeken van Esther Verhoef. Ik ga eerst nog een roman van haar proberen: "Tegenlicht" uit 2012. Dit wordt erover verteld: "Met haar veelgeprezen inlevingsvermogen weet Esther Verhoef in de huid van haar personages te kruipen en legt zij op indringende en genadeloze wijze pijnlijke emoties bloot." Klinkt goed, favoriete auteur op komst? :)
Extra!
Er hoort blijkbaar een playlist bij het boek, dit was Esther's inspiratie voor het boek: https://www.estherverhoef.nl/playlist/?P_ID=512
In het kort
Auteur: Esther Verhoef
Uitgeverij: Ambo | Anthos
Gepubliceerd in: 2017
Taal: Nederlands
Genre: Roman
Bladzijden: 464
Rating: 4/5
Commentaires