top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter leest: recensie "Het geheim van het Klavertjesplein" (Michael Reefs)

Ik kreeg "Het Geheim van het Klavertjesplein" als recensieboek om samen met mijn 10-jarige dochter te lezen. Op verschillende boekengroepen wordt uiterst positief gesproken over de auteur Michael Reefs met zijn Bieb-bende en Tempeljagers-serie, maar dit is voor ons het eerste boek van hem dat we zelf ontdekken. Dat gezegd zijnde, de gedrukte versie van het Klavertjesplein is prachtig vormgegeven. Het trok mij meteen aan omdat ik weet dat onze dochter hier ook erg op let bij het uitkiezen van een boek voor zichzelf. Doordat onze versie een e-book (manuscript) was, misten we jammer genoeg wel een aantal ondersteunende tekeningen. Wat we van het verhaal zelf vonden, lees je hieronder.

 

Inhoud

In Hartendal ligt een bijzonder plein, met daarop een eigenaardig huis: het vervloekte Torenhuis. Er wordt gefluisterd dat de dikke muren moeten voorkomen dat een Groot Kwaad zal ontsnappen. Zes zware sloten moeten de deur voorgoed gesloten houden.

Sophie, Doortje, Jerry en Rick geloven niets van de verhalen die rondgaan en kunnen niet wachten om het Torenhuis binnen te gaan. In hun zoektocht naar de sleutels van de zes sloten komen ze achter de waarheid die de ouderen van het plein zo wanhopig proberen te verbergen.


Letterfretter recensie

Zou dit de eerste Stephen King voor kinderen kunnen zijn? Het boek is uiterst spannend, bijna een horrorverhaal met vleesetende planten die je achtervolgen tot de dood! Mijn dochter en ik lazen Het Klavertjesplein vanop het puntje van onze stoel, met een kloppend hart, grote ogen en een openvallende mond. Lena houdt net als haar vader van zombies, maar dit verhaal met extreem rare wezens vond ze toch ook zeer eng.


Vlot geschreven?

Het was spannend verteld en degelijk opgebouwd. Het geheel was naar mijn gevoel te langdradig, de zoektocht mocht wat scherper en gebalder zijn. We lazen elke avond 1 of 2 hoofdstukken samen en na een tijdje raakte Lena haar interesse kwijt. Vanaf het midden heb ik het boek zelf verder gelezen, zonder haar.


Wat vonden we minder geslaagd?

  • De oudere generatie wil hun geheim bewaren, zelfs al komen 4 onschuldige kinderen hierdoor verschillende keren in levensgevaar. Komt ongeloofwaardig over.

  • Het verhaal is een rollercoaster die nergens ademruimte geeft aan de lezer. Keer na keer staan de kinderen op het randje van de dood en moeten ze op zoek naar oplossingen. Het was wat teveel van het goede...

  • Ik had graag wat meer over de personages geweten, iets meer uitgewerkte karakters tussen de actiescènes door.

  • We hadden allebei het gevoel dat het te lang duurde. Pas op 1/4 van het boek hebben ze de eerste sleutel (van de 6) te pakken. Voor mij had het gerust 50 bladzijden minder mogen zijn.

Wat vonden we goed?

  • Het begint zeer griezelig en spannend met de kennismaking met het Torenhuis. "Zouden er spoken in het Torenhuis zitten?", vraagt mijn dochter zich meteen af...

  • De vriendengroep met Sophie, Doortje, Jerry en Rick zijn nieuwsgierige durfallen.

  • De oudere generatie uit het dorp bestaat uit kleurrijke figuren met speciale huizen in de vorm van een jungle met krokodillen of uitgebreid fort, en erg grappige namen: vooral Pia Praliné met haar Bonbon-huis vond Lena hilarisch.

  • Het is een verhaal over vriendschap, kinderen die samen op een spannende missie gaan. De vriendengroep moet niet enkel vechten tegen bovennatuurlijke krachten, maar ook tegen andere kinderen die gemeen zijn en zich kost wat kost willen bemoeien met hun zoektocht.

  • Er wordt een link gelegd tussen hedendaagse technologie en historie. De jonge mensen in het verhaal zijn echt niets zonder hun GSM: licht maken, met elkaar in contact blijven, social media om iemands locatie te kennen, ... Doorheen het boek krijgen ze speciale "ouderwetse" voorwerpen: bv een amulet die hen moet beschermen.

  • Het is fantasierijk: in het midden van het boek is er een "illusie" met een schilderij waarbij Sophie van dichtbij meer te weten komt over de oorsprong van het Torenhuis. Ik kan niet in detail treden zonder teveel prijs te geven, maar dat was slim gevonden.

  • Hoofdstuk 10 is een absolute topper op vlak van spanning! Toen viel onze monden letterlijk open.


In het kort

Auteur: Michael Reefs

Uitgeverij: Stormsteen

Gepubliceerd in: 2020

Taal: Nederlands

Genre: Kinderboek (fantasy-horror)

Bladzijden: 305

Rating: 3/5





89 views
Post: Blog2_Post
bottom of page