top of page
 • Writer's picturemaster letterfretter

Hoe richt ik mijn boekenkast (opnieuw) in?

Tot voor kort hadden we thuis niet echt een volwaardige boekenkast, maar waren de boeken verdeeld over de oude bureaukasten (tussen de kaften met handleidingen en facturen) en een steeds groeiend stapeltje naast het bed. Ik droomde al langer van een kamerbrede boekenwand in de living waar alles zijn eigen plaatsje zou hebben. Dit werd enkele weken geleden eindelijk waarheid! Hieronder vertel ik hoe wij alles hebben ingericht. Maar hoe doen andere mensen dat, hoe bewaren zij boeken het liefste en wat te doen als het niet meer past? Ik vroeg het aan een aantal andere fervente lezers, liefst 194 mensen stuurden mij een antwoord. Interessant om te zien hoe zij het aanpakken en onderaan verzamelde ik een aantal tips om meteen uit te proberen.


Aantal boeken?

Samen met mijn man heb ik ongeveer 150-200 boeken. De kinderen hebben ook zowat 50 stuks elk. Als ik kijk naar de enquête dan hebben de meeste mensen ook tussen de 100-250 boeken in hun bezit, ongeveer 1/3 van de antwoorden. De mensen met 250-500 boeken en zelfs meer dan 500 boeken, zijn telkens goed voor 1/4 van de antwoorden. Duidelijk dat we hier te maken hebben met verzamelaars!


Boekenkasten? Hoeveel en waar zet je die dan?

Bijna 70% van de mensen heeft meerdere boekenkasten. Dat is ook nodig, gezien de aantallen van hierboven. Ze staan vooral in de slaapkamer (28%), woonkamer (21%) en bureau (14%). Soms in de gang. Er zijn ook een paar gelukkigen die een aparte boekenkamer hebben. Dat lijkt me zalig! Maar de meeste mensen hebben ze over verschillende ruimtes verdeeld. Hierin kan ik onze situatie herkennen. Wij hebben zelf recent 1 op maat gemaakte boekenwand in de woonkamer, die ons pronkstuk is. In de bureauruimte bewaren we enkel professionele boeken rond communicatie, marketing, leesbevordering, opvoeden, ... In de slaapkamer heb ik een "nis" laten maken in de kast om daar de TBR-stapel te kunnen zetten. Op de slaapkamer van de kinderen hebben we een open kast van Ikea met daar hun leesboeken, voorleesboeken voor 's avonds en favoriete tijdschriften in.


Welk systeem kan je kiezen voor de inrichting?

Ik ga hier enkel dieper in op onze kast in de woonkamer: hier staan de boeken op genre (bv verfilmd, thriller, YA, roman, kookboek, interieur), binnen het genre op schrijver of op grootte afhankelijk van wat relevant is. Voor mij is het vooral belangrijk dat de kast overzichtelijk is, visueel is dat aangenamer en het helpt ook om snel iets te kunnen terugvinden.

De meeste mensen kiezen voor een indeling op auteur (34%), op genre (20%) of geen systeem (12%). Maar er zijn ook heel wat combinaties met kleur, grootte, uitgeverij, taal, datum van publicatie, ... Bij series worden die vaak samengezet, of nog te lezen boeken worden in een apart deel van de kast bewaard. Als mensen verschillende boekenkasten hebben, dan kiezen ze meestal voor een ander soort indeling per kast. Ik las ook van een aantal boekenfans dat ze een excel bijhielden en de boekenplanken nummerden om alles beter te kunnen terugvinden. Dat doe ik zelf niet. Sinds kort ben ik in Hebban beginnen aanduiden welke boeken ik in mijn bezit heb, maar de lijst is zeker nog niet volledig.


Visuele rust of niet?

De meeste mensen kiezen voor een verticale lijn (53%). De boeken staan dan recht in de kast. Iets minder mensen kiezen voor liggend (45%) of een combinatie. Ikzelf heb een combinatie van beiden, omdat ik ook kleinere boeken heb die dan mooi passen in de kleinere vakjes van de kast.

De helft van de mensen heeft enkel boeken in de kast, de andere helft heeft ook decoratiemateriaal zoals manden, planten, souvenirs of puzzels. Dit is echt mooi verdeeld tussen de twee opties. Zelf heb ik ook een combinatie met antieke fototoestellen, miniatuurauto's, mijn baseball handschoen van vroeger, ...

Ik hou van een rustige boekenkast, die niet per se volledig vol moet staan. Enkele lege vakken zijn geen probleem. De antwoorden laten duidelijk zien dat andere mensen er niet hetzelfde over denken: 86% vind het functionele belangrijk en zetten de kast gewoon zo vol mogelijk. Ik ben nog maar net gestart dus misschien komt er bij mij ook nog een kentering :).


Praktisch of pronkstuk?

Driekwart van de mensen zetten al hun boeken samen in de kast, een aantal houdt het bij boeken met een speciale betekenis (bv Disney of favoriete boeken die al gelezen zijn) of boeken die nog moeten gelezen worden. Bij het inrichten van onze nieuwe boekenkast, ben ik door alle kartonnen dozen heen gegaan en heb ik gekeken wat ik nog wilde lezen, wat ik zeker wilde bijhouden en welke boeken geen waarde meer hadden voor mij. Omgekeerd ben ik dan net op tweedehandswebsites en in de Kringloopwinkel gaan zoeken naar boeken waar ik goede herinneringen aan had maar die ik zelf nog niet in mijn bezit had. Bijvoorbeeld "Memoirs of a Geisha" of "De verwarde cavia"... Ik had het gevoel dat ik mijn boekenkast nog verder moest/kon/wilde aanvullen om mijn leesgeschiedenis te tonen. Nu staat dus in de boekenkast beneden alles wat ik of Hubby Letterfretter al hebben gelezen en wat we willen bijhouden, aangevuld met decoratieve boeken.

Boeken die we nooit gaan lezen en die ook niet visueel aantrekkelijk zijn, die bewaren we niet. Andere mensen houden in de helft van de gevallen boeken bij om emotionele (24%), decoratieve (11%) redenen. Of omdat het klassiekers zijn die je "moet" in huis hebben (17%).Inspiratie nodig voor de (her)inrichting?

Ik ben een fan van pinterest en instagram, dus ik ben vooral daar gaan kijken. Eerst en vooral voor de kast zelf, maar ook voor de indeling heb ik wel wat tips opgehaald. Aan de hand van de vragenlijst zie ik dat ongeveer een kwart van de mensen bij vrienden kijken en bijna de helft op social media, een klein deeltje kijkt in interieurmagazines. Maar een behoorlijk deel (30%) doet het dus op eigen gevoel, probeert uit, ...

De meeste mensen (72%) richten hun boekenkast opnieuw in als het nodig is, als ze te vol dreigt te geraken. Dat is een praktische ingesteldheid! Mijn kast is nog maar net gevuld, maar ik voel dat ik het ook zo ga aanpakken in de toekomst.


Wat doe je als je teveel boeken hebt?

 • Rijtjes bijmaken

 • Weggeven

 • Verkopen

 • Doneren aan tweedehandswinkels

 • Op zolder zetten, ruilen, meedoen met de Boekenjagers, ...

Verschillende kasten: hoe kiezen wat waar?

Stel dat je 3 kasten hebt, waarvan er dichtbij zijn en veraf. Hoe kies je dan wat je waar wil zetten en hoe je het inricht? Ik zou vooral kijken naar wat praktisch is, waar je bijvoorbeeld het meeste leest. Is dit in de woonkamer of in de slaapkamer, dan zou ik daar de "nog te lezen" boeken apart zetten. Is het een grote kast, dan kan je het nog aanvullen met andere boeken. Hoe minder vaak je de boeken vastneemt (bv reisboeken), hoe verder weg ik ze zou zetten. Alles hangt er natuurlijk van af wat je wil dat de kast uitstraalt en hoeveel verschillende boeken je hebt, wat je eigen leesstijl is. Lees je enkel thrillers of romans, of blader je vaak in een interieurboek of kookboek? Dan moet je andere boeken dichtbij je houden. Hieronder vind je nog extra tips.


Tips

 • Wil je herinrichten, haal dan alles uit je boekenkast en verdeel het in twee stapels. De ene stapel zijn de boeken, de andere de decoratiematerialen. Bekijk de boeken en Marie Kondo-gewijs probeer je uit te zoeken of ze je blij maken of niet :) Het klinkt misschien gek, maar het helpt wel om een selectie te maken.

 • Studieboeken, zelfhulpboeken of kookboeken die je nooit inkijkt, zijn voorbeelden van boeken die weg kunnen.

 • Maak een keuze: wil je een boekenkast die je unieke persoonlijkheid uitstraalt of hou je ervan om bepaalde klassiekers tentoon te stellen, zelfs al heb je ze niet gelezen? Er bestaan zelfs boekenkastinrichters, heb ik ooit gehoord. Zij doen niets anders dan de "hippe" boeken klaarzetten, enkel voor de schone schijn :).

 • Kies welk systeem je wil: kleur, grootte, auteur, genre, ... Liggend of staand.

 • Is je kast bedoeld als pronkstuk: zet dan je favoriete boeken vooraan, eventueel open als er mooie illustraties te zien zijn.

 • Kijk op social media naar voorbeelden die je aanspreken.

 • Experimenteer!

 • Als je echt een veellezer bent en geen ruimte meer over hebt: koop een e-reader. Enkel boeken die een diepe indruk nalieten of die je nog een keer wil herlezen, kan je daarna eventueel in fysieke vorm aankopen.

 • Heb je geen ruimte of budget voor een grote boekenkast, kies dan voor een andere oplossing zoals een rolkarretje van Ikea. Hier kan je de locatie zelf bepalen en hou je ook enkel bij wat je nog moet lezen of wat de moeite waard was.

Hopelijk biedt dit artikel een inzicht in hoe ik als boekenfan en ook andere mensen hun boekenkast aanpakken. Een mooie uitspraak uit de enquête vond ik deze: "Ik word zo blij van het kijken naar mijn boekenkast!" Dat kan ik alleen maar beamen.


913 views

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page