Ik koop zelf vaak tweedehandsboeken, ga regelmatig naar de bibliotheek of lees recensieboeken. Zo blijft het voor mij financieel haalbaar, maar hoe doen andere mensen dat? Ik vroeg het aan een aantal andere fervente lezers, maar liefst 220 stuurden mij een antwoord. Er staan zelfs voor mij onbekende initiatieven tussen. Altijd fijn om bij te leren!
Kopen of lenen?
Als ik kijk naar de antwoorden op de vragenlijst, dan zijn er 4 groepen van mensen. Ongeveer de helft van de mensen koopt nog steeds hun boeken, fysiek of op de e-reader. Een iets kleinere groep doet een combinatie van aankoop en bibliotheekbezoek. Daarvan zijn de meeste kopers van boeken, die af en toe naar de bib gaan. Een beperkte groep leent van vrienden en tenslotte is er een groep die heel wat verschillende combinaties maakt tussen eerder vermeldde mogelijkheden: bib, kopen, lenen of ruilen, soms nog met recensie-exemplaren erbij, ... Dit is de overige 11% en hier ga ik zo dadelijk nog wat dieper op in bij de gratis alternatieven.
Waar kopen we boeken?
Op deze vraag konden meerdere antwoorden tegelijk aangeduid worden, maar het grootste deel koopt hun nieuwe boeken via lokale boekenwinkels (72%) of Bol (57%). Andere namen die vernoemd worden, spelen vooral in op lage prijzen: Boekenfestijn, Voordeelboekenonline en Boekenkraam.
Als prijs belangrijk is: hoe goedkoper maar ook duurzamer kopen?
Er zijn al veel mensen die tweedehands als een interessante mogelijkheid zien voor volwassenboeken, kinderboeken of studieboeken. Ze kopen dit omdat het goedkoper is, duurzamer en omdat je hier oudere boeken vindt. Soms kan je echte pareltjes of nieuwe favoriete schrijvers ontdekken!
Kennen we niet genoeg winkels of zijn er nog een redenen om niet tweedehands te kopen?
Sommige mensen lezen liever onbeschadigde boeken of ze vinden het ronduit vies. Soms vinden ze niet direct hun keuze tussen tweedehandsboeken of kopen enkel net uitgegeven boeken. Er is weinig kans dat tweedehands hen kan overtuigen.
Maar voor wie wel interesse heeft in tweedehands: is er voldoende aanbod fysiek en online? Iedereen kent De Slegte, De Kringloopwinkel, Oxfam, of haalt boeken op boekenmarkten, 2dehands.be (Marktplaats), Facebookgroepen en de uitverkoop van de bib.
Hierbij zegt 35% toch nog niet genoeg winkels te kennen of ze zijn enkel fysiek (dus niet noodzakelijk in de buurt). Maar er bestaan ook online tweedehands boekenwinkels die de moeite waard zijn om te bekijken, zoals:
www.boekenwinkeltjes.be of www.boekenwinkeltjes.nl - mijn echtgenoot is fan
www.booksinbelgium.be - hier verkoop ik zelf ook boeken
www.neverendingsbooks.nl - deze ontdekte ik recent als klant en hier loopt een samenwerking met kortingsactie deze zomer. Gebruik de code VIP10 voor 10% vermindering op de volledige collectie.
www.anderwereld-magie.nl - ken ik niet persoonlijk, kwam uit de vragenlijst
Catawiki boekenverkoop - ken ik niet persoonlijk, stond op Google
Wat als je niet wil betalen, wat zijn gratis alternatieven?
Boekenjagers: droppen en jagen op boeken www.facebook.com/groups/boekenjagers/
Bookcrossing: hetzelfde als Boekenjagers maar je kan je boek ook volgen. Voor België is dit de Facebookgroep www.facebook.com/BookcrossingBelgie/
Ruilboekenkastjes: voor België is dit de Facebookgroep www.facebook.com/groups/1887768128149294/
De Vakantiebieb: gratis e-boeken www.onlinebibliotheek.nl/vakantiebieb
Gratis ophalen of enkel portkosten betalen voor boeken op www.wijdelen.nl
Weggeefwinkel: voor België is dat www.online-weggeefwinkel.be
Heel lief een boek als cadeau vragen :)
Hopelijk kan dit overzicht jullie inspireren. En vergeet niet: je hebt nooit teveel boeken, enkel te weinig opbergruimte!
Comments