top of page
Writer's picturemaster letterfretter

5 boekentips voor baby's tot 1 jaar

Updated: Aug 20, 2020


Lang voordat onze oudste dochter geboren werd, stonden er al enkele boekjes klaar. Net zoals bij al die schattige babykleertjes, vond ik het heel moeilijk om zoveel prachtige kunstwerkjes te laten liggen... Dit stopte niet bij de geboorte! De boekenkast geraakte steeds voller. Maar waren onze aankopen allemaal even nuttig? Wat zijn de belangrijkste punten die ik hierbij leerde? Waar lette ik op na de geboorte onze tweede dochter, bijna 4 jaar later? En wat zou ik anders doen nu ik erover nadenk?

Mijn lijstje, dat hopelijk jullie ook wat wijzer maakt. Alle aanraders stonden of staan nu nog steeds letterlijk bij ons in de boekenkast.

 

1. Voelboekjes of knisperboekjes

Een mooi begin als combinatie van verschillende zintuigen: voelen, zien, horen. Je kan deze boekjes zelf kopen of lenen uit de lokale bibliotheek om wat meer variatie te hebben. Mijn voorkeur gaat uit naar het aankopen van een paar basisboekjes. Zoveel heb je er in het begin niet nodig. Je moet geen schrik hebben: voor kinderen is de herhaling vaak net leuk omdat het herkenbaar is. Persoonlijk vind ik het dus beter om dit soort boekjes zelf in huis te halen, puur om hygiënische redenen. Baby's steken zo vaak hun handjes in hun mond, prutsen dan met natte vingertjes aan een bepaald onderdeel van het boek, dan gaan de handjes terug richting mond. Opnieuw en opnieuw. Ik vind het dan geen fijn idee als de stofjes of structuren ook door andere kindjes uitvoerig bepoteld zijn zonder dat je ze kan wassen... Hetzelfde geldt voor glitterboekjes trouwens. Dus mijn advies: koop een 3-tal boekjes en wissel af. Sommige knisperboekjes hebben ook een soort lintje waarmee je het aan de maxicosi kan vasthangen. Ook handig in tijden van verveling. Zorg dat de boekjes niet te groot zijn, zodat je baby die op den duur zelf kan vasthouden.


Letterfretter aanraders: Mijn eerste voelboek van Deltas, Winnie de Pooh winterboek, De eerste verschillen glitterboek, Feeën (Voel mij dan!), Knisperboek Nijntje speelt buiten, Beertje Happy (bijna een knuffel), Knisperbeestjes Water


2. Flapjesboekjes

Dit is de babyvariant van een zoekboek. Voor baby's is zeker nog geen "Where is Wally?" niveau :) maar een eenvoudige manier met flapjes en schuifjes om de nieuwsgierigheid te prikkelen. Je kan er ook een soort kiekeboe-spelletje mee spelen samen met je kindje of geluidjes bij maken als er iets verschijnt. Kies zeker voor een versie die voldoende stevig is en niet enkel sierlijk om te zien. Let bijvoorbeeld op met té dunne of kleine flapjes want die hangen echt in no-time los. Of kies voor boekjes van de bib want die worden ook regelmatig vervangen als het nodig is. Papier of karton vind ik iets minder vies om te delen met andere kinderen :) Alles wat extra mooi ontworpen is, kan je trouwens altijd nog aanschaffen als je kindje wat ouder is.


Letterfretter aanraders: Muis op de peuterspeelzaal, Kiekeboe olifant (met spiegeltje), In de jungle (draai, duw, trek, speelboek), Dikkie Dik in de dierentuin, De Happets Wat een Dag Talalo (met knuffelbeestje), Billen!


3. Muzikale boekjes

Een groot succes bij onze dochters, zelfs al konden ze nog niet eigenhandig duwen om het mechanisme in gang te zetten. Je kan er ook lang mee doen, want vaak is er een tweede thema zoals bijvoorbeeld leren tellen of muziekinstrumenten benoemen. Of je kan er zelf met wat fantasie extra zaken bij vertellen of vragen stellen. Er staat op de achterzijde van elk muziekboek dat er gevaarlijke batterijen inzitten (polshorlogeformaat), en dus niet geschikt is onder de 3 jaar. Ik heb echter nooit meegemaakt dat het klepje opengeschroefd werd door één van onze twee babymeisjes. Dus wij hebben die gewoon zo in de kast staan.


Letterfretter aanraders: Wat hoor ik (Muziek), Gebrul in de jungle, Tel je mee


4. Badboekjes

Een leuke bezigheid in bad waar je kindje zich niet mee kan pijn doen want zacht en met afgeronde hoekjes :) Wij hebben hier zelf eerlijk gezegd niet zo heel veel mee geëxperimenteerd. Onze meisjes waren meer fan van de badpuzzels, al dan niet om op te bijten... Ik weet niet of dit een gemiste kans is. Het kan nooit kwaad om dit uit te proberen bij je eigen kind. Dit soort boekjes hebben ze vaak in de bib of in tweedehandswinkels omdat die niet echt verslijten. Bovendien hebben ze een groot voordeel: ze zijn afwasbaar!


Letterfretter aanraders: Het Lanterfantje (verandert ook van kleur als het nat wordt), badboekje van Nijntje of een ander kleurrijk figuurtje


5. Last but not least... Goedenachtverhaaltjes

Ik denk dat veel ouders zich afvragen: wanneer begin je met "echt" voorlezen? Een baby heeft daar toch niets aan? Mijn mening: je kan er niet vroeg genoeg mee starten! Als je tijd hebt, kan je zelfs al beginnen lezen als je baby in je buik zit. Dat werkt naar het schijnt een beetje zoals muziek tijdens de zwangerschap, heel ontspannend en je baby gaat je stem herkennen. Eens je baby geboren is, is voorlezen heel goed voor de ontwikkeling van de woordenschat en zorgt het voor een momentje van rust samen met mama of papa. Ik moet zelf echt diep nadenken over de leeftijd waarop wij zijn begonnen met voorlezen: niet tijdens de zwangerschap maar wel ruim voor de eerste verjaardag van dochter nummer 1. Nu ik er wat meer artikels over lees, blijkt dat het goed is voor de fantasie (hebben die twee van ons geen gebrek aan!) en voor de woordenschat (need I say more?). Dus eigenlijk wel op tijd begonnen dan?!? Het belangrijkste is dat je het wat opbouwt, beginnend met wat vrij vertellen rond iets visueel waar je kindje zich op kan richten, daarna verhaaltjes die duidelijker een begin-midden-einde hebben. Vergeet zeker de grote prenten niet en toon ze heel goed aan je baby. Wij doen dat nu nog steeds op dezelfde manier, terwijl ze al lang geen baby meer zijn. Weet je niet goed hoe eraan te beginnen: kijk even bij de bib in jouw buurt of ze geen voorleessessies voor baby's organiseren. Daar krijg je vast en zeker tips die je verder helpen. Meer weten over de wetenschappelijke achtergrond en het initiatief van Boekstart: lees dit artikel van Mamaliefde.


Letterfretter aanraders: Alles van tip 1 tot 4 (je hoeft hier niet per se direct iets nieuws voor aan te schaffen), Eén minuut goedenachtverhaaltjes, Dikke Dik verschillende edities met 3-prenten verhalen (met voorlees CD)


Extra tip: https://www.iedereenleest.be/over-lezen/interactief-voorlezen-aan-babys-en-peuters-zo-doe-je-dat

204 views

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page