top of page
 • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter leest: recensie "Zomerhuis met zwembad" (Herman Koch)


Toen ik een tijdje geleden op mijn blog vroeg wie er op dat moment welk boek aan het lezen was, kreeg ik onder andere "Zomerhuis met zwembad" als antwoord. Ik kende de auteur Herman Koch wel al van naam, maar had tot hier toe nog niets van hem gelezen. Vorige week keek ik tussen de dwarsliggerboekjes in onze lokale bibliotheek en toen stond Zomerhuis tussen de andere romans. Bovendien is het hoofdpersonage een dokter die een medische fout begaan heeft en dat vind ik intrigerend. Hoog tijd om eraan te beginnen!

 

Inhoud (op de backcover)

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor het Medisch Tuchtcollege, maar daarover maakt hij zich niet echt zorgen.

Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor zijn vrouw Caroline. Of heeft alles te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd?


Letterfretter recensie

Personages

Het hoofdpersonage is Marc Schlosser. Hij is dokter, maar niet heel begaan met zijn patiënten. Hij telt de minuten af tot hij ze terug uit zijn kabinet kan zetten. Hij vindt het meestal maar aanstellers die meestal niets mankeren. En hij gruwelt van hun naakte lichamen als hij ze moet onderzoeken. Ook op andere vlakken is hij helemaal niet tolerant en een beetje hypocriet. De beroemde en talentvolle acteur Ralph Meier mag niet naar Marc's vrouw kijken, terwijl Marc zelf ook geen heilig boontje is. Al bij al dus geen sympathiek figuur, maar wel heel geloofwaardig in zijn acties en zijn denken.


Genre

Het is een roman, maar de gebeurtenissen in het zomerhuis dwingen Marc om op onderzoek uit te gaan. Dus er zit vanaf een bepaalde moment ook een gezonde dosis spanning in. Als lezer worden we in de zoektocht een paar keer op het verkeerde been gezet. Dat maakt het voor mij boeiend tot aan de laatste bladzijde.


Vlot geschreven?

Ik vond het vlot, meestal heel duidelijk verwoord. Af en toe komen er vergelijkingen op in het hoofd van Marc Schlosser die ik niet helemaal kan begrijpen. Maar meestal zegt hij waar het op staat :)


Was ik helemaal mee?

Marc is doortrapt en soms gemeen, egoïstisch. Ik snapte niet goed waarom hij niet liefdevoller is voor zijn vrouw. Maar zijn beschermende natuur naar zijn dochters is heel herkenbaar. Jongens zijn nu eenmaal anders dan meisjes. De vragen die Marc zich stelt bij hun opvoeding zijn uit het leven gegrepen. Hoe kom je echt in contact met je tienerdochters, ook hij worstelt er onbewust mee. Hoe bescherm je hen zonder te vervreemden? Marc gaat natuurlijk wel heel ver in die bescherming, door echt medisch gezien verkeerd in te grijpen bij zijn patiënt Ralph Meier. Dat is al heel snel duidelijk in het boek, vanaf hoofdstuk 1. Pas daarna leer je hoe het zover is gekomen.


Herlezen of aanbevelen?

Aanbeveling! Dit was een goed boek en ik heb alvast de bestseller "Het Diner" ook op mijn leeslijst gezet.


Andere boeken van dezelfde auteur?

 • Eten met Emma

 • Odessa Star

 • Denken aan Bruce Kennedy

 • Het diner

 • De ideale schoonzoon

 • Korte geschiedenis van het bedrog

 • Makkelijk leven

 • De greppel

 • Geachte heer M.

 • ...

In het kort

Auteur: Herman Koch

Uitgeverij: VBK Dwarsligger

Gepubliceerd in: 2013

Taal: Nederlands

Genre: Roman

Bladzijden: 638

Rating: 4/5545 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page