top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter leest: recensie "This is where I leave you" (Jonathan Tropper)


Tijdens een uitstapje naar de Kringloopwinkel, vond ik onlangs een aantal Engelstalige boeken waaronder "This is where I leave you". De korte inhoud op de achterflap leek mij nog wel wat, het klonk een beetje als de mannelijke versie van 'chick lit'. Dit heet 'lad lit', heb ik mij laten vertellen, weet niet of dat klopt. Dus start ik aan het boek. Bij het eerste hoofdstuk begon ik een aantal scènes en personages te herkennen... Ik snapte het niet zo goed, had ik dit boek nu al eens gelezen of wat? Na een beetje nadenken en discussiëren met Hubby Letterfretter, waren we er uit: er bestaat ook een film van en die hadden wij een tijd geleden gezien. Dat ik dat niet meteen doorhad, toont aan dat de film dus maar middelmatig was :). Het boek is gelukkig wel beter!

 

Inhoud (op de backcover)

Judd Foxman has the life he always thought he'd have. Good job, loving wife and a perfect house in the suburbs. That is, until he arrives home to find his wife in bed with his boss. To prove things can always get worse, Judd is summoned back to his childhood home - along with the rest of his highly dysfunctional family - to mourn for his recently deceased father. Seven days, all together, back in the family home where no one got along the first time around...


Letterfretter recensie

Personages

Het hoofdpersonage is Judd Foxman, een ietwat brave kerel die heel wat te verwerken krijgt op hetzelfde moment. Een overspelige vrouw, de dood van zijn vader, en dan nog de hele disfunctionele familie die verplicht 7 dagen bij elkaar moet zitten. In de krappe woonkamer van het ouderlijke huis. Op zeer ongemakkelijke stoelen. En het zijn daar wel heel dunne muren :). To sit "Shiva" noemen ze dat in het Engels.

Eens ik doorhad dat er dus ook een film van bestond, begon ik mij natuurlijk die acteurs weer voor de geest te halen. Vooral de rebelse broer Phillip (Adam Driver) en de moeder van Judd (Jane Fonda). Die laatste is een kinderpsychologe met veel te diepe decolletés, die bekend werd door tips over potjestraining voor peuters, maar vooral door nogal beschamende details over haar eigen kinderen in haar boek te verwerken. Ze gaven wel extra kleur aan het verhaal in mijn hoofd...


Genre

Het is een humoristisch, maar tegelijk ook hard boek over liefde, het huwelijk, echtscheidingen en families. Ik vond het boek beter dan de film, veel echter en grappiger. De humor is veel scherper, Judd's twijfel over hoe zijn leven nu verder moet en bijvoorbeeld de terugkerende nachtmerries waarin hij een geamputeerd been heeft, zijn in de film veel vlakker of niet aanwezig. Ik wou echt dat ik de film niet eerst had gezien.


Vlot geschreven?

Zeer vlot, met spontane conversaties en absurde situaties die op een of andere manier toch heel echt zijn. De personages komen door hun manier van reageren op elkaar, op de omgeving etc helemaal tot leven. Je kan er best inkomen hoe ze vroeger iets normaler met elkaar omgingen, en dat grote broers of zussen altijd zullen opkomen voor de anderen.


Was ik helemaal mee?

Jep, helemaal mee. De samenstelling van het gezin, wat er allemaal in hun levens aan de hand is, hoe zij hiermee omgaan: het klopt. De emoties van Judd en zijn liefde voor verschillende vrouwen gaan alle kanten op, maar zijn daarom niet minder geloofwaardig. Ik vind dit soort boeken ook fijner dan echte chick lit, als ik eerlijk ben. Veel grappiger, minder voorspelbaar, minder toewerkend naar een happy ending...


Herlezen of aanbevelen?

"Anything can happen" vind ik een te mooie slogan om verloren te laten gaan! Dus wel een aanbeveling, maar please please lees eerst het boek.


Andere boeken van dezelfde auteur?

Op de cover staat wel vermeld dat Jonathan ook al "How to talk to a Widower" schreef, maar als ik verder onderzoek zie ik nog wel meer romans staan: Plan B, The Book of Joe, Everything Changes. Ze gaan bijna allemaal wel ongeveer over hetzelfde onderwerp, dus als ik nog verder willen blijven genieten van dit soort humor, ga ik wel even kritisch moeten kijken naar de achterflap en er het juiste verhaal uitkiezen.


In het kort

Auteur: Jonathan Tropper

Uitgeverij: Orion Books

Gepubliceerd in: 2010

Taal: Engels

Genre: Novel/Humor

Bladzijden: 388

Rating: 3,5/524 views

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page