top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter leest: recensie "The handmaid's tale" (Margaret Atwood)


Dit boek stond al een tijdje op mijn leeslijst, zeker nadat veel promotie werd gemaakt over de televisieserie. Ik lees bijna altijd eerst het boek, dus de serie moest nog even wachten. Voor Kerst kreeg ik de Engelse Vintage versie van mijn lieve Hubby, in maart begon ik aan de eerste hoofdstukken van het boek. Normaal lees ik heel snel, maar dit was "stevige" lectuur waar ik toch een maand mee zoet ben geweest (met andere boeken tussendoor). In mijn hoofd was het hoofdpersonage wel meteen zoals Elisabeth Moss, de actrice uit de dramaserie. Wat ik ervan vond, lees je hieronder.

 

Inhoud (op de backcover)

The Republic of Gilead offers Offred only one option: to breed. If she deviates, she will, like all dissenters, be hanged at the wall or sent out to die slowly of radiation sickness. But even a repressive state cannot obliterate desire - neither Offred's nor that of the two men on whom her future hangs.


Letterfretter recensie

Personages

Het boek is geschreven in de ik-vorm. Het hoofdpersonage heet Offred (of met haar echte naam voor Gilead ontstond: June Osborne). Zij vertelt over haar leven in Gilead en over de zeer beperkte interactie met haar medebewoners of andere dienstmaagden uit de buurt. Ze droomt vaak over betere tijden terwijl ze alleen in haar kamer zit. Ze heeft ook veel spijt dat ze vroeger niet meer genoten heeft van de kleine dingen: vrij rondlopen in haar eigen appartement, boeken lezen, werken, ... In haar fantasie kunnen er gemakkelijk 3 verschillende waarheden naast elkaar bestaan, met versies waarbij haar man en dochter nog leven of net niet.


Genre

Het is een roman, maar er zitten ook historische en futuristische elementen in. Bovendien speelt het sterk in op de psychologie van de lezer. Kortom: een complex maar uniek geheel. Mij deed het een beetje denken aan "1984" van Aldous Huxley dat ik ooit als tiener las.


Vlot geschreven?

Het is vlot geschreven, hoewel het woordgebruik niet te onderschatten is. Zeker als Offred in zichzelf gekeerd is en probeert een redenering op te bouwen over het waarom ze daar is of hoe het nu verder moet... Ik moest er wel mijn hoofd bijhouden. De laatste 40 bladzijden gaat alles in een stroomversnelling en gebeurt er plots heel veel in het leven van Offred. Haar Commander verlangt steeds meer van haar en ze zoekt ook heil bij een andere man in de omgeving. Haar vriendschap met een andere Handmaid verandert ook, waardoor ze toch hoop begint te krijgen op een andere toekomst. Dit stuk leest ook wel makkelijker.


Was ik helemaal mee?

Het duurt een tijdje eer het boek op gang komt: in het begin leer je stap voor stap de aspecten van het leven in Gilead kennen. Je weet dat mensen publiekelijk opgehangen worden als ze iets verkeerd doen, je ontdekt het castesysteem van Handmaids, Marthas, Aunts, Angels, Eyes, Guardians, Wives, Commanders, ... met ieder zijn eigen rol in de maatschappij, bijhorende privileges en specifieke kledij of uniform. Een Handmaid draagt rood, een Wife blauw, een Martha bruin. Je leert dat Offred verwijst naar "Of Fred" (van Fred): de man waartoe ze behoort. Het is eerst nogal vaag omtrent de tijdsperiode waarin dit verhaal zich afspeelt, uiteindelijk merk je dat het een parallel wereld is waarbij na enkele aanslagen de regels extreem streng werden. Vooral de vrouwen worden van hun vrijheid beroofd (zogenaamd voor hun eigen bescherming). Pas op pagina 100 is er wat beweging in het verhaal en gaat het dieper in op de "taken" van Offred als ontvankelijke draagmoeder. De dreigende ondertoon is wel meteen van in het begin aanwezig: de beperkte vrijheid en de barbaarse taferelen geven veel prijs. En gaven mij ook een ongemakkelijk gevoel of zoals op de achterflap staat omschreven: "chilling". Dat heeft Margaret Atwood goed aangepakt.


Herlezen of aanbevelen?

Aanbeveling! Is echt eentje dat je moet gelezen hebben, laat een diepe indruk na.


Andere boeken van dezelfde auteur?

  • The Edible Woman

  • Surfacing

  • Lady Oracle

  • Life before man

  • Alias Grace

  • ...

In het kort

Auteur: Margaret Atwood

Uitgeverij: Penguin Random House

Gepubliceerd in: 1996

Taal: Engels

Genre: Roman

Bladzijden: 320

Rating: 4/5248 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page