top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter leest: recensie "If you knew her" (Emily Elgar)


Ik had dit boek al een tijdje op mijn e-reader staan, was een paar weken geleden aan de preview begonnen en dan weggelegd zonder aanwijsbare reden. Maar na een overdosis Nederlandstalige chicklit leek deze Engelse psychologische thriller plots een mooie afwisseling. De schrijfster Emily Elgar was mij niet bekend, maar de synopsis en de reviews waren toch intrigerend genoeg om een kijkje te nemen. Want blijkbaar "Perfect for fans of I Let You Go, The Widow and The Girl on the Train". Nog niets van dat lijstje gelezen, maar dit lijken mij toch geen kleine referenties...

 

Inhoud (op de backcover)

If you knew her. The perfect life... or the perfect lie?

When young, beautiful Cassie Jensen arrives at the intensive care ward at St Catherine's hospital after being struck by a hit-and-run driver while out walking her dog, chief nurse Alice Marlowe thinks she look familiar. She starts obsessively digging deeper into Cassie's relationship, only to discover a secret that her patient has been keeping from everyone, including her devoted husband and family.

Frank, another patient, can hear and see everything around him but cannot communicate. He understands that Cassie's life is in danger and only he holds the truth, which no one can know and he cannot tell...


Letterfretter recensie

Personages

De voornaamste personages zijn Cassie (patiënt in coma), Alice (verpleegster) en Frank (andere patiënt op dezelfde ziekenhuiskamer). Het boek laat hen alledrie aan het woord, waarbij het verhaal van Cassie zich afspeelt in het verleden, Alice in het heden en Frank volledig in zijn hoofd. Frank heeft namelijk het locked-in-syndroom, waarbij hij alles kan horen en begrijpen, maar niet kan communiceren met de buitenwereld. Dit was mijn favoriete personage, superboeiend allemaal!


Genre

Het boek is een psychologische thriller. Maar het gaat ook over geheimen, bedrog, familiebanden, vriendschap, elkaar beschermen, hoe het leven niet loopt zoals je gedacht had en hoe dingen niet zijn wat ze lijken, ...


Vlot geschreven?

De personages zijn heel goed uitgewerkt, je begrijpt echt waarom ze iets doen of zeggen. Maar voor mij was het net iets te lang om de schwung erin te houden, ik had niet de neiging om het verhaal in één ruk uit te lezen. Er zijn stukken die extreem goed zijn, en die je helemaal meenemen waardoor je inwendig zit te juichen of "neen, neen!" zit te roepen. Bijvoorbeeld als "locked-in patiënt Frank" probeert om met zijn ogen te knipperen om te tonen dat hij écht alert is: deze bijna-bovenmenselijke inspanning is fantastisch opgebouwd in het boek. Bij de ontknoping speelt mijn favoriet personage ook een heel belangrijke rol, en dat is een van de andere hoofdstukken die ik nooit zal vergeten. Maar wegens spoiler alert ga ik hier niet verder in detail treden! :)


Was ik helemaal mee?

Ik had totaal niet door wie de slechterik was, ben heel vaak op het verkeerde been gezet. Pas bij het laatste hoofdstuk was het helemaal duidelijk. Of zoals Amazon Reviewer zou zeggen "Very clever, intricately woven plot that twists and turns".


Herlezen of aanbevelen?

Ik zou het durven aanbevelen aan anderen, maar zorg dan dat je het leest zonder andere boeken tussendoor :). Dat helpt misschien nog iets beter om het tempo erin te houden.


Andere boeken van dezelfde auteur?

Blijkbaar is dit opnieuw een debuut (ik weet niet hoe ik het doe, nu al de derde op rij!). Begin 2019 komt het nieuw boek van Emily Elgar uit: "Grace is gone. Opnieuw een thriller met als thema moord van een moeder en kidnapping van haar chronisch zieke tienerdochter.

Nog even wachten en dan de preview bekijken op mijn e-reader...


In het kort

Auteur: Emily Elgar

Uitgeverij: Little, Brown Book Group

Gepubliceerd in: 2017

Taal: Engels

Genre: Psychologische thriller

Bladzijden: 384

Rating: 3,5/522 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page