top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter leest: recensie "Eleanor Oliphant is completely fine" (Gail Honeyman)


Een boek dat al een tijdje op mijn radar zat en dat ik vorige week tegenkwam tijdens een trip naar Engeland. We waren nog geen 10 minuten op British territory en de WH Smith in Maidstone werd al onveilig gemaakt :) Dit was een van de twee boeken die ik kocht.

 

Inhoud (op de backcover)

Eleanor Oliphant leads a simple life. She wears the same clothes to work every day, eats the same meal deal for lunch every day and buys the same two bottles of vodka to drink every weekend. Eleanor Oliphant is happy. Nothing is missing from her carefully timetabled existence. Except, sometimes, everything...


Letterfretter recensie

Personages

Er zijn 3 belangrijke personages in het boek: Eleanor, haar moeder en haar collega Raymond. Het verhaal is geschreven vanuit de ik-vorm. Aangezien Eleanor de dagen voor een groot deel alleen (of eenzaam) doorbrengt, is het vaak ook enkel haar gedachtengang die op papier staat. Een vierde personage zou haar huisplant kunnen zijn :) Een toevallig "ongeluk" met een vreemdeling zorgt ervoor dat er heel wat verandering komt in het leven van Eleanor. Vanaf dan merk je ook meer interactie met anderen en na een tijdje begint Eleanor haar leven toch op een andere manier te bekijken.


Genre

Het is een roman, maar ik vond het ook heel grappig. Ik had op een bepaalde moment schrik dat het de kleffe toer ging opgaan, maar Eleanor blijft heel rationeel en met haar beide voeten stevig op de grond. Dat vond ik heel fijn!


Vlot geschreven?

Vlot geschreven en met verrassende wendingen. Ik hoorde de stem van Eleanor en haar grappige hersenkronkels echt in mijn hoofd. Toen ik het boek las, zaten we ook bij vrienden in Engeland dus dat hielp nog wat extra :)


Was ik helemaal mee?

Ondanks het feit dat Gail Honeyman het personage van Eleanor niet op eigen ervaringen of ervaringen van iemand uit haar directe omgeving heeft gebaseerd, is Eleanor toch heel authentiek. Het idee komt van een artikel in de krant waarbij een jonge vrouw in de grote stad woont en van vrijdagavond tot maandagochtend letterlijk niemand heeft om tegen te praten. Dit gebeurt ook exact met Eleanor: ze lijkt zich af te sluiten van de wereld, houdt van routine en begrijpt sommige redeneringen van mensen in haar omgeving niet. Ze is soms zo eerlijk dat het onbeleefd wordt, maar je begrijpt haar situatie helemaal. Beetje bij beetje leer je haar achtergrond kennen: haar moeilijke relatie met haar moeder, opgroeien in pleeggezinnen, welke extreme dingen ze allemaal meemaakte in haar jeugd en met haar gewelddadige eerste lief. Pas helemaal aan het eind wordt duidelijk hoeveel impact dit heeft gehad. But she survived (aldus haar eigen uitspraak)!


Herlezen of aanbevelen?

Ik raad het helemaal aan! Hopelijk is de vertaling in het Nederlands even goed. En ik hou het boek bij als een van mijn favorieten van dit jaar, zodat ik het later kan herlezen. Ik kijk er al naar uit...


Andere boeken van dezelfde auteur?

Dit boek was het debuut van Gail Honeyman, maar ik hoop wel dat er binnenkort een nieuw boek volgt. Ze heeft een originele visie en schrijfstijl die mij heel erg bevalt. Het was Book of the Year en er zijn al miljoenen exemplaren van verkocht dus ik ben niet de enige :)


In het kort

Auteur: Gail Honeyman

Uitgeverij: HarperCollins

Gepubliceerd in: 2017

Taal: Engels

Genre: Roman

Bladzijden: 385

Rating: 4,5/5


255 views

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Post: Blog2_Post
bottom of page