top of page
 • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter leest: recensie "DNA" (Yrsa Sigurdardottir)


Dit boek kwam vaak voorbij in de boekengroepen die ik volg op Facebook en was de eerste thriller die ik las sinds enkele maanden. Nochtans mijn favoriete genre...

Van Scandinavische auteurs ken ik niet veel, maar Yrsa en haar boek DNA wordt overal bejubeld. Tijd om op verkenning uit te gaan!

 

Inhoud (op de backcover)

In Reykjavik wordt een jonge vrouw op gruwelijke wijze vermoord. Haar zevenjarige dochter verstopt zich onder haar bed en is de enige getuige. Wanneer niet veel later een tweede vrouw op eenzelfde manier ter dood wordt gebracht, staat de politie voor een raadsel: wat is het verband tussen de twee vrouwen? Voor commissaris Huldar is het de eerste zaak in zijn nieuwe functie. Hij moet daarbij samenwerken met psychologe Freyja, die het getraumatiseerde meisje onder haar hoede heeft. De samenwerking wordt extra gecompliceerd doordat Huldar en Freyja elkaar kennen van een mislukte onenightstand. Ondertussen ontvangt een radioamateur gecodeerde berichten die de slachtoffers met elkaar in verband brengen, maar niemand gelooft hem en hij besluit zelf op onderzoek uit te gaan.


Letterfretter recensie

Personages

Er zijn 3 belangrijke personages in het boek: Huldar (politieagent), Freyja (kinderpsychologe) en Karl (radioamateur). Voor alle drie is er ruim de tijd genomen om hen en hun omgeving voor te stellen, telkens in de derde persoon (hij/zij). Daarbij komen er nog tal van andere personages in het boek voor, waarbij de IJslandse achternamen het niet altijd eenvoudig maken om te kunnen volgen. Soms had ik het gevoel dat ik een link miste doordat ik de achternaam niet direct herkende. Bijna allemaal eindigen ze op -dottir (dochter van) :).


Genre

Het is een pure thriller. De relatie tussen Huldar en Freyja wordt niet dieper uitgewerkt (geen feelgood of romantisch aspect tussendoor). Ik miste dat niet.


Vlot geschreven?

Redelijk vlot geschreven, ik vond wel dat er wat herhaling inzat over hoe Huldar zich voelt bij een slippertje dat hij maakt met de vrouw van een collega. En de wankele (vriendschap)relatie met een paar andere collega's komt ook nogal vaak terug in het verhaal. Voor mij was dat niet nodig om het telkens op te rakelen.


Was ik helemaal mee?

Ik vond de moordenscènes echt heel griezelig: ik werd er een beetje ongemakkelijk van. En het duurde tot driekwart van het boek voor ik de dader had ontmaskerd. Ook het plot en de why-dunnit van het verhaal vond ik goed uitgewerkt. Pas aan het einde kon ik echt alle puzzelstukjes bij elkaar leggen. Dit geldt trouwens ook voor de politie-agent Huldar, die een paar keer op het verkeerde spoor zit.

Het feit dat de 3 hoofdpersonages en ook de slachtoffers telkens "hun" visie op het verhaal brengen, zorgt dat je stapje voor stapje dichter bij de waarheid komt.


Herlezen of aanbevelen?

Ik ga het boek zelf niet herlezen, daarvoor is het niet aangrijpend genoeg. Het is ook iets te lang naar mijn zin. Maar aan andere thrillerliefhebbers zou ik dit wel durven aanbevelen.


Andere boeken van dezelfde auteur?

 • Last Rituals

 • My soul to take

 • Ashes to dust

 • The day is dark

 • Someone to watch over me

 • The silence of the sea

 • I remember you

 • The undesired

 • Why did you lie?

 • ...

In het kort

Auteur: Ysra Sigurdardottir

Uitgeverij: Cargo

Gepubliceerd in: 2019

Taal: Nederlands

Genre: Thriller

Bladzijden: 477

Rating: 3,5/564 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page