top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter leest: recensie "De buitenkant van meneer Jules" (Diane Broeckhoven)


Op een van de boekengroepen waar ik lid van ben, werd Diane Broeckhoven volop bejubeld als topschrijfster. Uiteraard wil ik dan zelf even checken of dat klopt :) In de bib vond ik onmiddellijk twee romans van haar hand en ik begon met "De buitenkant van meneer Jules". Dat boek is een klassieker geworden, met vertalingen in het Koreaans, Italiaans, Frans en Duits. Hiermee stond het wekenlang in de bestseller top 10 van de krant Der Spiegel. In België werd het ook een populair toneelstuk met Kurt Defrancq in de hoofdrol. Nummer twee uit de bib is "De poppendokter", ook eentje die recent mijn aandacht trok op Facebook. Maar dus eerst...

 

Inhoud (op de backcover)

Als de bejaarde Alice de door haar man gezette koffie ruikt, staat ze op. Dit ritueel herhaalt zicht iedere dag. Tot ze hem op een ochtend levenloos aantreft in de sofa in de kamer. Terwijl Jules langzaam transformeert in een beeld dat uit marmer gehouwen lijkt, haalt Alice herinneringen op en zegt ze dingen tegen hem die ze niet eerder heeft kunnen of durven uitspreken. Ook de autistische buurjongen David raakt betrokken bij haar verwerkingsproces.


Letterfretter recensie

Personages

Het hoofdpersonage is Alice, die vooral in gesprek met haar overleden man over haar emoties en hun gezamenlijk verleden praat. De buurjongen David komt ook een aantal keer "logeren" en zijn autismespectrumstoornis past perfect in dit verhaal.


Genre

Het is een roman. Door het thema van de dood en vooral de unieke manier waarop Alice en haar buurjongetje ermee omgaan, doet het mij ook wat denken aan de kortverhalen van Edgar Allen Poe die ik ooit als tiener moest lezen.


Vlot geschreven?

Zeker vlot geschreven, zonder poeha of overdreven sentiment. De commentaar van Der Spiegel klopt:"een ingetogen, zowel liefdevolle als ironisch vertelling."


Was ik helemaal mee?

Ja, ik begrijp waarom Alice tijd nodig heeft om afscheid te nemen van haar man. Waarom ze nog vanalles wil vertellen tegen hem, nadat hij plots van haar is weggenomen. Waarom ze geen zin heeft om onmiddellijk iemand in te lichten zodat ze over begrafenissen, kisten en doodsprentjes moet beginnen te praten. Het enige waar ik zowat op mijn honger bleef zitten: soms maakt Diane een vergelijking tussen de vader van Alice (gewelddadig) en Jules (wel wat seksistisch). Maar het is niet helemaal duidelijk of haar herinneringen aan haar man nu voornamelijk positief of negatief zijn. Misschien een combinatie en misschien was dat net de bedoeling. Maar voor mij toch niet helemaal duidelijk. Ik voelde dat ik wachtte op meer hints naar psychologisch geweld of iets dergelijks.


Herlezen of aanbevelen?

Aanbeveling. Is een goede om te starten met Diane Broeckhoven. Zet meteen de toon en is niet te lang.


Andere boeken van dezelfde auteur?

Diane heeft enorm veel kinderboeken en boeken voor volwassenen geschreven. "De poppendokter", "Wat vooraf ging" en"Niemand heeft het gedaan" ga ik alvast zelf lezen. Die laatste titel viel me een tijdje geleden op omdat het boek zo'n leuke cover heeft, dus die is gereserveerd en zal ik binnenkort in handen krijgen.


In het kort

Auteur: Diane Broeckhoven

Uitgeverij: Areopagus

Gepubliceerd in: 2005

Taal: Nederlands

Genre: Roman

Bladzijden: 78

Rating: 4/5351 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page