top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter leest: recensie "Cody" (Bernice Berkleef)

Cody stond op mijn leeslijst en toevallig ook in de sectie "net teruggebracht" in de bib. Het is het thrillerdebuut van Bernice Berkleef, een Nederlandse schrijfster en journaliste.

 

Inhoud (op de backcover)

Jelka schrikt zich dood als ze op een bloedhete zomerdag veel later dan normaal wakker wordt en het bedje waar haar zoontje Cody hoort te liggen leeg aantreft. Ze raakt vervolgens helemaal in paniek als ze van de politie hoort dat haar partner Oscar zich op het bureau heeft aangemeld met in de Maxi-Cosi hun overleden zoontje Cody. Over de toedracht mogen ze niets vertellen. Jelka probeert te bevatten wat er gebeurt en probeert terwijl Oscar op het bureau wordt vastgehouden antwoorden te vinden. Maar hoe langer het duurt, hoe meer vragen ze heeft. Kan ze haar man nog vertrouwen? Of wil iemand hen iets aandoen? En waarom?


Letterfretter recensie

Personages

Er zijn 3 belangrijke personages in het boek: Jelka, Oscar en haar moeder Lena. Zij komen per hoofdstuk aan bod met hun visie op wat er gebeurd is. Er is ook nog een vierde persoon waarbij je een kijkje in het dagboek mag nemen, maar daar ga ik hier niets over vertellen :)


Genre

Het is een thriller, maar meer psychologisch dan echt bloederig. In het begin lijkt het er op te wijzen dat de dood van Cody iets onverwacht is, dat het leven van Jelka en Oscar voor de rest vlotjes liep. Maar dan komen er signalen uit Jelka's verleden en uit haar huidige situatie die toch anders doen vermoeden.


Vlot geschreven?

Vlot geschreven, goede dialogen en echte mensen met echte gevoelens. Tegen het einde neemt het verhaal een twist die ik ook helemaal niet had zien aankomen. Echt knap!


Was ik helemaal mee?

Ik kon mij helemaal inbeelden hoe radeloos Jelka was toen ze het leeg kinderbedje zag. Je bent 9 maanden zwanger geweest, de bevalling en de eerste vermoeiende weken overleefd en dan na 6 weken verdwijnt je kind zomaar uit je leven... Ik krijg er al hartkloppingen van als ik er aan denk. De dagen dat Oscar in hechtenis zit, wordt Jelka geslingerd tussen angst (dat hij terug naar huis mag komen) en het verlangen naar iemand om bij uit te huilen. Ze begint iedereen te wantrouwen, ze wil ook liefst niemand meer zien omdat ze niet "gewoon" kan doen, ze wil antwoorden, ...

Ik kon mij ook helemaal inbeelden hoe verward Oscar is, als hij zijn zoontje dood aantreft in de auto na een urenlange meeting. De vragen die bij hem opkomen: "Heb ik Cody zelf in de auto gezet (je weet hoe dat gaat, op automatische piloot in de ochtend), waarom heb ik hem niet gehoord of gezien, ..." De grootste angst die je kan hebben als ouder. Echt verschrikkelijk om zoiets te moeten meemaken.

Die twee kanten van het verhaal: ik snap ze helemaal!


Herlezen of aanbevelen?

Ik raad het aan! Ik vond het verfrissend, origineel en toch makkelijk om je in te leven in de personages.


Andere boeken van dezelfde auteur?

Dit boek was het thrillerdebuut van Bernice Berkleef. In het verleden schreef ze wel al een jeugdboek en een Young Adult. Ik hoop dat ze dit ziet als een goede start van haar carrière als thrillerauteur want dit smaakt naar meer.


Extra

Interview met Bernice Berkleef voor Vrouwenthrillers. Hierin vertelt ze wat haar inspireerde om Cody te schrijven.


In het kort

Auteur: Bernice Berkleef

Uitgeverij: The House of Books

Gepubliceerd in: 2018

Taal: Nederlands

Genre: Thriller

Bladzijden: 271

Rating: 4/5


73 views

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page