top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter leest: recensie "Alles wat je lief is" (Nicola Yoon)

Toen ik pas begon met Letterfretter, las ik vooral thrillers en occasioneel een roman of chicklit. De laatste maanden kies ik bewust voor Young Adult-boeken en ik moet toegeven dat hier soms echte pareltjes tussen zitten. "Alles wat je lief is", is zo een van die verrassingen. Tweedehands gekocht bij een andere recensent en heel blij met de ontdekking!

 

Inhoud (op de backcover)

Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld. En dat het op een ramp zal uitdraaien.


Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla.

Madeline verdrijft de tijd met lezen en schrijven van 'spoilende' boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische Oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg.


Letterfretter recensie

Personages

Er zijn 2 belangrijke personages in het boek: Madeline en Olly. Het verhaal is geschreven vanuit de ik-vorm en spreekt de lezer rechtstreeks aan van in het begin. Zoals in de eerste zinnen:"Ik heb veel meer boeken lezen dan jij. Maakt niet uit hoeveel je er gelezen hebt, ik heb er meer gelezen. Geloof me maar. Ik heb er de tijd voor gehad." Madeline vertelt over haar leven in haar witte kamer waar ze nooit buiten mag, haar filmavonden met haar moeder, de begeleiding door haar verpleegster Carla en schoollessen (meestal op afstand). Als ze Olly ontmoet, dan verandert haar leven helemaal. Hij is dan ook haar tegenpool: volledig in het zwart gekleed, hij kan niet stilzitten en heeft een gemene vader.

Madeline is trouwens van gemengd ras (net zoals de schrijfster Nicola Yoon) maar dat komt niet op de voorgrond in het verhaal.


Genre

Het is een Young Adult-boek, door de leeftijd van het personage en het thema van vriendschap-liefde. Aan het einde komt er nog wel een twist aan het verhaal, waardoor het meteen wat weg heeft van een psychologische roman.


Vlot geschreven?

Heel fijn geschreven: eenvoudige taal, veel humor afgewisseld met prachtige emotionele quotes. Een paar voorbeelden:


"Dus. Ik kijk niet naar mijn mail. Want een ding weet ik zeker: iets willen leidt tot steeds meer willen. Aan verlangen komt nooit een eind."


Madeline vertelt dat de buitenste laag van de huid om de twee weken wordt vervangen, maar dat de hersenen zich niet vernieuwen. "Over twee weken heeft mijn huid geen herinnering meer aan Olly's hand om de mijne, maar mijn brein wel. Onsterfelijkheid of de herinnering aan een aanraking. Het is het één of het ander."


Er zit veel afwisseling in het ritme en de lay-out van de teksten. De hoofdstukken zijn soms extreem kort en soms langer, afhankelijk van de stemming van Madeline. Het gezondheidsdagboek met het aantal ademhalingen per minuut en de status van de luchtfilter zetten in het begin van het boek direct de toon. Het handgeschreven dagboek van Madeline en haar aantekeningen over de tijdschema's van de buren, aangevuld met tekeningen. Madeline en Olly spreken elkaar ook online, die speelse conversaties komen tussendoor aan bod.


Was ik helemaal mee?

Ik was helemaal mee. Nochtans ben ik zelf geen 18 jaar meer en heb ik nooit een ziekte gehad waardoor ik geen contact mocht hebben met de buitenwereld. Het verlangen om erbij te horen, kent iedereen wel. De plottwist aan het einde had ik wel al zien aankomen, maar dat mocht de pret niet bederven :)


Herlezen of aanbevelen?

Dikke aanrader! De cover en de korte inhoud trok mij aan, en ik ben blij dat het aan de verwachtingen voldeed.


Andere boeken van dezelfde auteur?

Dit boek was het debuut van Nicola Yoon, ondertussen heeft ze ook "The sun is also a star" geschreven en die stond al op mijn leeslijst.


In het kort

Auteur: Nicola Yoon

Uitgeverij: Querido

Gepubliceerd in: 2016

Taal: Nederlands

Genre: Young Adult

Bladzijden: 320

Rating: 4/5


279 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page