top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter leest: recensie "Verleid me" (Anja Feliers)

Updated: Oct 31, 2018


Het boek "Verleid me" van Anja Feliers werd me de laatste weken een paar keer warm aanbevolen door andere boekenwormen. Ondanks het feit dat ik dit soort boeken vaak in het Engels lees, wilde ik wel eens zien of het genre mij ook in het Nederlands kon bekoren.

Dus Master Letterfretter: op naar de bibliotheek en lezen maar!

 

Inhoud (op de backcover)

Ze was nooit van plan geweest om iets met hem te beginnen. Ze had een prachtige man, twee schatten van kinderen, een veelbelovende carrière als schrijfster. Ze nam een risico. Een berekend risico. Een affaire van veertien dagen in het zuiden van Frankrijk was immers makkelijk toe te dekken. Vol overgave geniet ze. Is het peilloze verdriet om de dood van haar dochtertje een mogelijke verklaring?


Hij houdt van haar. Ontegensprekelijk. De tragedie die zij samen hebben doorstaan heeft hun relatie alleen maar sterker gemaakt. Maar als zijn ex-vriendin na jaren opnieuw opduikt, komt alles op losse schroeven te staan. Hij voelt hoe beïnvloedbaar hij is, hoe kwetsbaar.


Als ze terugkeren van vakantie blijkt dat meerdere mensen op de hoogte zijn van haar affaire. Haar zorgvuldig bewaarde geheim dreigt uit te komen. Zij zet alles op alles om haar relatie en haar gezin te redden. Maar een onbekende vijand heeft het op haar gemunt. Hij weet alles van haar en zij niets van hem. Het begin van een ongelijke strijd.


Letterfretter recensie

Personages

Het boek is letterlijk geschreven vanuit twee standpunten: je leest per hoofdstuk afwisselend het verhaal van hoofdpersonage Nanou en daarna van haar echtgenoot Thomas.


Genre

Het boek heeft het pistool-icoontje (thriller) meegekregen van de bib, maar voor mij zit het ergens tussen romantisch en spannend. De zogenaamde "opwinding" moet voor mij meer komen van de seksscenes dan van de ongekende vijand die wraak neemt. En dan nog...


Vlot geschreven?

"Verleid me" leest supervlot, na een aantal uren was ik er door. Ik heb mij niet echt verveeld, maar er wordt wel veel in herhaald. Het steeds opnieuw doorworstelen van dezelfde grote thema's: het verdriet, het bedrog, de lust, ... Ondanks het denkproces krijg ik geen nieuwe inzichten over de personages of achterliggende motieven. Als ik zie dat het 'weer' over hetzelfde gaat, sorry, dat zorgt bij mij meteen voor een diagonaal-lezen-reflex... Misschien daarom dat het extra vlot las :)


Was ik helemaal mee?

Niet echt. Op 2-3 scènes na waar zeker vaart, spanning en echte emotie inzat, vond ik de rest niet zo meeslepend of geloofwaardig. Dat ligt volgens mij aan twee dingen: het woordgebruik en de voorspelbaarheid. Waarom nemen de personages bepaalde beslissingen, hoe denken ze hierover na, hoe praten ze hierover met anderen, welke woorden gebruiken ze, ... Af en toe dacht ik bij mezelf "huh, zo praten mensen toch niet"? Beetje fake en daardoor afstandelijk vond ik. Op de backcover staat vermeld dat Anja's boeken levensecht, pakkend en spannend zijn. I have to disagree. Ook de intriges in het verhaal waren voor mij wat vergezocht en tegelijk heel voorspelbaar. Als je al vrij snel doorhebt wie de zogenaamde onbekende tegenstander is, maar de motivatie nooit begrijpt...


Herlezen of aanbevelen?

Het is geen extreem slecht boek, maar niets voor mij. Er zit een stukje in over de dood van haar dochtertje, dat vond ik heel "echt" overkomen. Maar de rest veel minder. Ik hou van boeken waar ik ondanks de bizarre plotwendingen toch nog kan geloven dat het werkelijk zou kunnen gebeuren.


Andere boeken van dezelfde auteur?

Anja Feliers is eigenlijk begonnen als kinderschrijfster. "Verleid me" is haar eerste boek voor volwassenen en ik vind dat je dat merkt. Je voelt dat ze zoekende is naar een soort evenwicht. De rest van haar oeuvre bevat nog meer soortgelijke boeken: Lady killers, Hou van mij, Laat me los, Vergeet me niet, Vergeef me, Zuur, Kwijt, Femme Fatale, ... De covers zitten ook allemaal in dezelfde lijn (meestal zwart-wit en altijd met knappe madammen). Dus misschien moet ik een opvolger proberen om te zien of het verder "gerijpt" is? Toch nog eens diep over nadenken.


In het kort

Auteur: Anja Feliers

Uitgeverij: Manteau

Gepubliceerd in: 2010

Taal: Nederlands

Genre: Thriller

Bladzijden: 381

Rating: 2,5/5143 views

1 commentaire


Els De Weerdt
30 oct. 2018

Knappe recensie Annemieke! Toch nog eens nadenken of ik deze wel ga lezen...

J'aime
Post: Blog2_Post
bottom of page