top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Binnenkort in de bib: recensie "Zij" (Jennifer Weiner)

Nog voor het in de rekken ligt... Een stevig boek - wat betreft de inhoud en het aantal bladzijden - van de auteur van "In her shoes".

 

Inhoud (op de backcover)

Jo en Bethie Kaufman worden in de jaren veertig geboren en groeien op in een zich snel ontwikkelende buitenwijk van Detroit. Ze zijn close met elkaar, ook al zijn ze zeer verschillend. Jo is een tomboy die zich lekkerder voelt in een spijkerbroek en gympen dan in een jurk. Ze weet al vroeg dat ze zich aangetrokken voelt tot meisjes en doet mee aan burgerrechtendemonstraties. Bethie is knap en populair, de gehoorzame dochter die een conventioneel leven wil en vol vertrouwen is dat ze dat zal krijgen. Maar wat is "conventioneel" eigenlijk precies in het licht van de enorme sociale veranderingen de jaren vijftig en zestig?


Letterfretter recensie

Personages

Er zijn 2 belangrijke personages in het boek: Jo en Bethie. Afwisselend lezen we hun kijk op het verhaal en wat het leven hen biedt in een bepaald decennium. Het boek begint in de jaren '50 van vorige eeuw en eindigt in 2022. Als lezer volg je Jo en Bethie van in hun jeugd tot ze zelf (klein)kinderen hebben. We groeien zo samen met de twee zussen op en leren hoe het leven bepaalde verrassingen in petto heeft... Mensen nemen onderweg kleine of grotere beslissingen die levensbepalend kunnen zijn. Het verhaal is dus niet gewoon een verderzetting van het begin met de lesbische Jo als zwarte schaap ten opzichte van de frivole Bethie als geadoreerd prinsesje. Gelukkig maar! Hoe saai is dat :)


Genre

Het is een roman, maar door de lange tijdsperiode die het omspant, is het ook een soort coming of age verhaal.


Vlot geschreven?

Heel goed geschreven, zelf met de moeilijke thema's van seksisme, racisme, verkrachting, boulimie, onderdrukking van de eigenheid, kanker, ... komt Jennifer Weiner heel goed weg. Het wordt nergens te zwaar of tegenovergesteld: te oppervlakkig.

Beide zussen schijnen het ideale leven te hebben op bepaalde momenten, maar als je dieper graaft dan is dat duidelijk niet het geval. Zij hebben allebei te kampen met hun eigen demonen. De Engelse titel "Mrs Everything" vond ik wel beter passen dan de Nederlandse vertaling "Zij". Maar dit ter zijde :)


Was ik helemaal mee?

Ik was helemaal mee. Hoe Jo en Bethie op zoek gaan naar de goedkeuring van hun moeder, zelfs al zijn ze zelf volwassen. Hoe ze voor elkaar opkomen op moeilijke momenten, maar soms ook elkaars bloed kunnen drinken. Hoe ze ruziemaken of hoe ze bij de dood van hun moeder terug dichter bij elkaar komen. Heel oprecht en levensecht allemaal.

Af en toe waren er belangrijke stukken waar Joodse gebruiken en dito benamingen werden vernoemd, en dan kon ik niet altijd goed volgen. Gelukkig was dat beperkt tot een paar keer en had ik niet het gevoel dat ik daardoor het grotere geheel niet meer begreep.


Herlezen of aanbevelen?

Aanrader! Het is een rustig boek, maar het kabbelt absoluut niet. Er zijn heel wat sterke momenten in de verschillende levensfases van de zussen. Zeer aangrijpend en intens.


Andere boeken van dezelfde auteur?

Jennifer Weiner is een bestseller auteur met meer dan 15 boeken op haar naam. Meestal zijn ze wel iets luchtiger en humoristischer heb ik het gevoel. Ik las zelf ook al "Goed in bed", "In haar schoenen" (ook verfilmd) en ben van plan om ook "Big summer" te lezen.


In het kort

Auteur: Jennifer Weiner

Uitgeverij: Boekerij

Gepubliceerd in: 2020

Taal: Nederlands

Genre: Roman

Bladzijden: 478

Rating: 4/5

84 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page