top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Binnenkort in de bib: recensie "Voor ik het vergeet" (Wannes Deleu)

Nog voor het in de rekken ligt... Non-fictie boek over dementie.

 

Korte inhoud

Televisiemaker Wannes Deleu logeerde een maand in het woonzorgcentrum van zijn Grootmoe, die dementie had. Op zoek naar de band die ze ooit hadden en naar manieren om dementie te slim af te zijn. Boek op basis van de documentaire op één.


Letterfretter recensie

Het boek begint met een terugblik op de grootouder van Wannes, waarvan er in totaal 3 mensen dementie hadden, inclusief de grootmoe waar hij een maand bij zou logeren. Met die laatste had hij duidelijk de beste band en hier vond hij het lastigste dat hij haar langzaam aan kwijtgeraakte, dat ze hun fijne momenten niet meer voor de geest kon halen. Hij vertelt op een anekdotische manier over het leven met Alzheimer, hoe de ziekte een taboe is, dat de impact verder gaat dan enkel het geheugen en hoe de omgeving hier ook erg onder lijdt. Het geheel is heel eenvoudig en oprecht. Het is een mooie ontdekkingstocht naar wat mensen met dementie nog wél kunnen: zingen, lachen om vuile moppen over blote blondines, zwemmen, genieten van aandacht, ... ik vond het interessant om te lezen als aanvulling op de televisiedocumentaire met dezelfde naam. Wat ik vanaf het midden van het boek wel merkte, is dat Wannes een paar keer teveel in herhaling viel.


Leuke quote

In plaats van opa's verjaardag niet te vieren omdat hij die toch vergeet, kunnen we zijn verjaardag toch elke dag vieren?


Aanbevelen?

Er zitten veel herkenbare situaties in, dingen die ik mij ook herinner van mijn grootmoeder met dementie. Dus voor iedereen die met deze ziekte te maken krijgt, kan dit zeker een leuk boek zijn.


In het kort

Auteur: Wannes Deleu

Uitgeverij: Van Halewyck

Gepubliceerd in: 2019

Taal: Nederlands

Genre: Non-fictie

Bladzijden: 160

Rating: 3/5


79 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page