top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Binnenkort in de bib: recensie "Meneer Beer" (Maria Farrer)

Nog voor het in de rekken ligt... Een leesboek over familie en vriendschap voor kinderen vanaf 9-10 jaar.

 

Inhoud (op de backcover)

Arthur schrikt als er op een dag een ijsbeer voor zijn deur staat. Het dier heeft een koffertje bij zich met zijn naam erop: MENEER BEER. Meneer Beer kan alleen grommen, eet emmers vis en is behoorlijk stuntelig maar al gauw wordt hij Arthur's beste vriend. En daar is Arthur blij mee, want zijn autistische broertje Siem krijgt meestal alle aandacht.

Met de hulp van Meneer Beer leert Arthur dat het ook heel leuk is om een broertje als Siem te hebben. Een lief en grappig verhaal over familie en vriendschap.


Letterfretter recensie

Personages

Er zijn 3 personages in het boek die ertoe doen: Arthur, Siem (het broertje) en Meneer Beer. Alles wordt vanuit de 3de persoon verteld, maar we lezen wel stukken mee in het dagboek van Arthur. Dus bij hem staan we het dichtste.

Het verhaal begint met een crisis in het gezin van Arthur, zijn autistisch broertje is overstuur geraakt en nu moet Arthur naar zijn kamer. Hij vindt dit totaal oneerlijk. Zeker omdat die belangrijke voetbalwedstrijd zo dadelijk op televisie start. Hij wil die niet missen, voor geen geld van de wereld! Arthur loopt boos naar buiten en komt daar op het tuinpad een ijsbeer (!) tegen. Eerst schrikt hij zich een hoedje. Dan neemt hij het dier mee naar binnen. Vanaf dat moment leert hij stapje per stapje omgaan met dit onbekende wezen en leert hij de ijsbeer hoe mensen elkaar begroeten, dat spinnen niet zo eng zijn als ze eruit zien, dat je je op het voetbalveld aan bepaalde regels moet houden, ...


Vlot geschreven?

Ik werd helemaal meegezogen in het verhaal, de emoties van Arthur zijn heel goed omschreven: van woede, tot onzekerheid, schaamte, blijdschap, ... Heel mooi hoe hij van Meneer Beer leert dat het autisme van zijn broertje ook heel leuke kanten heeft. Bijvoorbeeld hoe enthousiast Siem is als hij supportert aan de kant bij een voetbalwedstrijd van zijn grote broer.


Waarom is Meneer Beer (en eigenlijk ook Siem) de beste vriend die je je kan wensen... Je leert het allemaal in dit boek.


Herlezen of aanbevelen?

Dikke aanrader! De teksten en ook de tekeningen met toffe lay-out maken het er een prachtig geheel van.


In het kort

Auteur: Maria Farrer

Uitgeverij: Condor

Gepubliceerd in: 2019

Taal: Nederlands

Genre: Kinderboek

Bladzijden: 211

Rating: 4/5


80 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page