top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter leest: recensie "Ademhalen" (Lucy Clarke)

Updated: Jan 29, 2019


Ik kwam "Ademhalen" toevallig tegen in de bibliotheek, bij de net teruggebrachte boeken. De achterflap sprak mij meteen aan: door het plot en zeker ook door de locaties. Het verhaal speelt zich af aan de kust van Engeland en in Australië (om precies te zijn: Tasmanië). En laat dat nu net plaatsen zijn waar ik heel veel van hou. Toch blijft het spannend om iets te lezen van een - voor mij - onbekend auteur...

 

Trigger (op de voorzijde)

Eva dacht haar man te kennen, tot hij uit haar leven verdween. In zijn thuisland Australië komt ze achter de waarheid.


Inhoud (op de backcover)

"Ik heb zo vaak op het punt gestaan om je de waarheid te vertellen, Eva. Maar wat me tegenhield was altijd weer hetzelfde."

Ze zijn pas twee jaar samen wanneer Eva haar man Jackson bij een tragisch ongeluk verliest. In haar verdriet besluit ze om toenadering te zoeken tot Jacksons familie, met wie hij geen contact meer had. De reis brengt haar naar een afgelegen eiland bij Tasmanië en Jacksons broer: Saul. Maar terwijl Eva steeds meer geheimen uit Jacksons verleden te weten komt, beginnen haar eigen herinneringen aan hem als zand door haar vingers te verdwijnen. Alles wat ze van haar geliefde wist, komt op losse schroeven te staan. En ze weet niet meer of het Jackson was op wie ze verliefd werd, of heel iemand anders...


Letterfretter recensie

Personages

Het hoofdpersonage is Eva, maar ook Jackon laat af en toe zijn stem horen. Daarnaast heb je nog Saul (broer van Jackson), Dirk (vader van Jackson) en Callie (beste vriendin van Eva). Er wordt afgewisseld tussen de ik-vorm van de verschillende personages en de derde persoon als er meerdere mensen in een scene zitten.


Inspiratie

Lucy Clarke baseerde zich voor het boek op 2 dingen: haar liefde voor Tasmanië en het verhaal dat ze hoorde over iemand die jarenlang een dubbelleven leidde zonder dat zijn familie dit wist. De passie voor vrijduiken (zonder zuurstofflessen) komt ook heel duidelijk naar voren, dit verklaart ook "Ademhalen" als titel van het boek.


Genre

Het is een combinatie van een roman, feelgood en thriller, maar niet op een storende manier. Bij andere boeken wordt ik vaak uit het spannende gedeelte gehaald omdat er 'per se' een love affair en bijbehorende romantische scènes bij moeten gehaald worden. Hier was dat helemaal niet het geval, het paste allemaal mooi samen.


Vlot geschreven?

Ik kende Lucy Clarke niet, maar ik merkte snel dat ik van haar schrijfstijl hou. Heel natuurlijk en zonder te veel tierlantijntjes. Vlot en geloofwaardig. Een van de opmerkingen van een andere Hebban.nl gebruiker was dat het nogal 'klinisch' geschreven was. Dat vind ik nu niet, want je kan je helemaal inleven in Eva: je voelt haar verdriet nadat ze Jackson kwijt is, haar woede en verwarring als ze meer te weten komt over zijn leugens.


Was ik helemaal mee?

Het verhaal zit goed in elkaar, je wil meer weten over het waarom... Waarom klopt het verhaal van haar man niet? Waarom hield hij de waarheid achter? Je krijgt beetje bij beetje meer informatie over het verborgen verleden van Jackson. Niet is wat het lijkt: op een aantal momenten word je op het verkeerde been gezet, maar nergens had ik het gevoel dat het te ver van de realiteit stond. Wanneer Lucy in een hutje op het eiland gaat wonen en er een aantal rare dingen gebeuren, dan ben je zelf ook mee aan het redeneren. Is ze gek aan het worden, kan ze Saul wel vertrouwen, houdt iemand haar in de gaten, ...


Herlezen of aanbevelen?

Aanbeveling! Ik vond het een interessant verhaal, goed geschreven en ik ga zeker nog boeken van deze auteur opzoeken.


Andere boeken van dezelfde auteur?

Ademhalen was het tweede boek van Lucy Clarke. Haar debuut "Nachtzwemmen" werd lovend onthaald en in meer dan 10 landen uitgegeven. Na "Ademhalen" heeft ze nog 3 andere boeken geschreven, dit zijn de Engelse titels: The Blue, Last Seen, You let me in.


In het kort

Auteur: Lucy Clarke

Uitgeverij: Bruna

Gepubliceerd in: 2014

Taal: Nederlands

Genre: Feelgood/thriller

Bladzijden: 374

Rating: 4/558 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page