top of page
  • Writer's picturemaster letterfretter

Letterfretter leest: recensie "Gouden kooi" (Camilla Läckberg)

Camilla Läckberg, de meest succesvolle Zweedse thrillerauteur van het moment, zoveel positiefs over gehoord... Gouden kooi was het eerste boek dat ik van haar las, gekozen voor de coole cover inclusief bloed in het parfumflesje en uiteraard ook voor de "feministische" insteek van het verhaal.

 

Inhoud (op de backcover)

Voor de buitenwereld lijkt het of Faye alles heeft: een perfecte man, een geliefde dochter en een luxeappartement in de meest chique wijk van Stockholm. Maar duistere herinneringen uit haar jeugd in Fjällbacka achtervolgen haar en ze voelt zich steeds meer gevangen in een gouden kooi. Ooit was ze een sterke vrouw met ambities, maar voor Jack heeft ze alles opgegeven. Als hij haar verlaat, stort haar wereld in. Eerst is we radeloos, maar dan besluit ze zich niet zomaar gewonnen te geven en beraamt ze een meedogenloos wraakplan.


Letterfretter recensie

Personages

Er zijn 2 hoofdpersonages in het boek: Faye en Jack. We leren Faye rechtstreeks kennen door terug te keren naar haar verleden (ik-persoon) aan het begin van haar studies toen ze van Fjällbacka naar Stockholm vluchtte. Die stukken wisselen af met het heden (in derde persoon) waar we haar relatie met Jack te zien krijgen. Het is direct duidelijk dat Jack heel dominant is, dat Faye bang is van hem. Ze geeft heel veel op voor Jack: haar studie, haar eigenheid, ... Ze voelt zich onzeker en schuldig over alles wat ze zogezegd verkeerd doet. Ze heeft ook onmiddellijk excuses klaar voor het karakter en harde reacties van Jack. Ze is nochtans slim en de motor van het succesvolle bedrijf dat Jack opstartte. Faye's nepvriendschap met haar zogenaamde vriendinnen uit de upper class contrasteert erg met haar stoere vriendin Chris. Jack wil uiteraard vermijden dat Chris te vaak langskomt.


Genre

Het is een thriller, maar door het "perfecte" leventje en veelvoorkomende seksscènes neigt het ook wel naar chicklit voor mij. Of is dit dan wat ze noemen "een vrouwenthriller"?


Vlot geschreven?

Ik hou over het algemeen van de schrijfstijl, rechttoe rechtaan en in heldere taal.


Was ik helemaal mee?

Het boek begint met het einde... Op de eerste pagina lezen we dat de dochter van Faye vermoord is door haar ex-man Jack. In het eerste deel wordt er afwisselend over heden en verleden gesproken waardoor je een basis hebt van het waarom. Ik vond dat er te beperkte informatie over Fjällbacka werd vrijgegeven, over Faye's broer en vader, en wat er toen allemaal is gebeurd. Bovendien is het machtsgevoel van Jack over Faye te letterlijk, als ik dat vergelijk met BA Paris "Achter gesloten deuren" die veel subtieler te werk ging.

Het tweede deel gaat enkel over het moment na de scheiding. Faye moet daar weer helemaal van nul beginnen. Ze heeft het moeilijk, maar haar woede en haar gevoel van vrijheid zonder Jack geeft haar kracht. Tot zo ver ben ik mee. Maar hoe ze concreet te werk gaat voor haar "Revenge" vond ik onvoldoende uitgewerkt en niet 100% geloofwaardig. Ik vond het ook jammer dat de enige manier om wraak te nemen op haar man is door op dieet te gaan. Enkel door mager en onderdanig te zijn, met nepborsten... Daar gaat de feministische insteek :)


Herlezen of aanbevelen?

Deze vind ik moeilijk. Voor sommige mensen zal dit een topboek zijn, maar voor mij was het gewoon "goed" zonder meer.


Andere boeken van dezelfde auteur?

Camilla schrijft al sinds 2002 dus zij heeft meerdere boeken op haar repertoire staan. Een aantal daarvan vormen de reeks rond "Hedström en Falck". De opvolger van "Gouden Kooi" is "Zilveren vleugels". Ik moet nog even nadenken of ik hier eentje van ga lezen.


In het kort

Auteur: Camilla Läckberg

Uitgeverij: The House of Books

Gepubliceerd in: 2019

Taal: Nederlands

Genre: Thriller

Bladzijden: 363

Rating: 3/5

211 views

1 Comment


9lives.cats.etc
Jul 03, 2021

Fijne review! Hier wil ik eens 1 boek van uitproberen. Bedankt om te delen.

Like
Post: Blog2_Post
bottom of page